Chivalry 2: een beetje Call of Duty met ridders

Games Jelle van Es 18 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

De eerste Chivalry-game was al best wel vermakelijk, maar had zo zijn beperkingen. Chivalry 2 voelt wat dat betreft echt een stuk beter aan en geef je de mogelijkheid om met 64 ridders een slagveld te betreden en daar elkaar de pan in hakken. Een heerlijk alternatief als je een keertje klaar bent met Call of Duty.

Natuurlijk is het niet zo automatisch dat wanneer je Call of Duty tof vindt, gelijk van Chivalry 2 gaat houden. Daarvoor is de pace echt heel anders en moet je op een andere manier samenwerken. Maar tegelijkertijd zijn er ook wel dingen die overeenkomen, zoals het vergaren van XP om in levels omhoog te gaan en andere soorten wapens vrij te spelen. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

Chivalry 2 Review: Ridders en Cal of Duty

Grotere gevechten dan in Call of Duty

Ik maak in deze review wel eens de vergelijking met Call of Duty, maar wellicht dat de vergelijking met Battlefield beter past. In Chivalry 2 heb je namelijk de mogelijkheid om met maar liefst 64 man het strijdveld te betreden en dat geeft je gelijk een heerlijk gevoel van grootsheid mee. En als je dan in de strijd een kopje kleiner wordt gemaakt, dan spawn je daarna terwijl je het slagveld op rent. Dat moment is zo sterk gedaan in de game en geeft je telkens het gevoel een bazige ridder te zijn die voor niemand bang is.

Chivalry 2 call of duty
Bestorm het kasteel (Afbeelding: Tripwire Interactive)

Diverse soorten doelen

Er zijn in Chivalry 2 verschillende soorten modi om mee aan de slag te gaan. Als je wil, kun je het gewoon simpel houden ga je voor de Team Deathmatch-optie, die net als in bij Call of Duty draait om het simpelweg uitschakelen van de vijanden. Interessanter is echter de optie waarbij je random potjes voorgeschoteld krijgt. Soms krijg je dan alsnog een potje Deathmatch, maar ik vind de potjes waarbij je verschillende doelen krijgt interessanter. Daarbij verplaatst de strijd zich telkens en heb je te maken met een aanvallende en een verdedigende partij. Elke keer als je een doel hebt voltooid, ga je door naar het volgende doel, totdat je uiteindelijk alles hebt gedaan of wordt gestopt in jouw avontuur. Het zorgt voor voldoende afwisseling en is erg vermakelijk.

Elk potje is weer net even anders (Afbeelding: Tripwire Interactive)

Spelen met classes

Chivalry 2 maakt net als bij Call of Duty en Battlefield gebruik van classes, waarbij een class wel een specifiek vaste speelstijl heeft. Een Archer heeft een pijl-en-boog of een kruisboog bijvoorbeeld en is geschikt om op afstand vijanden aan te vallen. De knight geeft je de mogelijkheid om andere spelers te healen, de Footman is vooral bedoeld om de aanval te kiezen en de Vanguard moet de klappen opvangen. Door er mee te spelen, ga je in levels omhoog van de class en kun je diverse subclasses vrijspelen. Op die manier heb je constant een goed gevoel van voortgang in de game en is elk potje dat je speelt de moeite waard.

Iedere class heeft zijn eigen stijl (Afbeelding: Tripwire Interactive)

Technisch hier en daar wat ruw

De gameplay van Chivalry 2 is echt heel erg tof en is voor mij een heerlijk alternatief op Call of Duty. Toch merk je aan de game dat hij door een team met een kleiner budget is gemaakt. Tijdens het testen van de game kwam ik namelijk heel wat technische problemen tegen. Zo lukte het vaak niet om een potje te vinden en had ik tijdens de gevechten regelmatig te maken met een trage verbinding, terwijl mijn instellingen helemaal goed stonden. Met name dat laatste is nogal funest, omdat dit een game is die echt draait om timing.

Werkt niet altijd even lekker (Afbeelding: Tripwire Interactive)

Instapdrempel is hoog

Net als bij het eerste deel is Chivalry 2 een game die een hoge instapdrempel kent. Zelfs na een uitgebreide tutorial is dit een game waarbij je vaker dood zult gaan dan je lief is. Het gaat namelijk in de gevechten met de vijanden allemaal op timing en op de juiste manier de vijand raken. Wanneer je niet goed blokt of een aanval weet te ontwijken, dan word je al snel in de pan gehakt. Het is dus echt zaak om goed te begrijpen wat voor soort rol je op het slagveld hebt en wat voor vijanden je tegenkomt. Ikzelf vind het heerlijk om met mijn pijl en boog schade uit te delen, maar daarbij moet ik wel beseffen dat ik niet vaak in één keer een kill maken en wanneer ik in een gevecht kom met iemand met een zwaard, al snel het loodje leg. Afstand houden en wegrennen wanneer iemand te dichtbij komt in de hoop dat mijn teamgenoten mij redden is het advies. En dat is dus heel anders dan dat ik van Call of Duty gewend ben.

Geen gemakkelijke game (Afbeelding: Tripwire Interactive)

Chivalry 2 is nu beschikbaar en hier te scoren wanneer je Call of Duty moe bent. Ben je dat nog niet? Dan kun je losgaan met het nieuwe seizoen.

Call of Duty Season 4 begint volgende week: strijd in Amsterdam komt eraan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen