Sony Xperia 1 II: 5 redenen om hem (niet) te kopen | Review

Smartphones Mark Hofman 3 aug 2020
Leestijd: 6 minuten

De Sony Xperia 1 II is een uiterst opvallende smartphone. Niet alleen vanwege de opvallende naam, maar ook zeker vanwege het ontwerp. De telefoon is rechthoekig, het beeld heeft een 21:9 verhouding en is voorzien van uiterst indrukwekkende cameratechnologie. Maar goed, hoe is de toestel in de praktijk?

Om daar achter te komen heb ik de Sony Xperia 1 II een week als vaste smartphone gebruikt. Ik vertel je in dit artikel hoe de ervaring was en of je de smartphone zou moeten kopen of niet.

Sony Xperia 1 II: 5 redenen

Zoals je inmiddels misschien gewend bent hanteren we bij WANT een 5 redenen om (niet) te kopen constructie. Dat houdt in dat ik je een aantal redenen geef om de telefoon te kopen en een aantal redenen geef om de telefoon te laten liggen. Het ligt aan de smartphone zelf hoe deze verhouding is.

In het geval van de Sony Xperia 1 II geef ik je twee redenen om de smartphone te kopen en drie redenen om de telefoon te laten liggen. Aan het einde van het artikel vat ik de boel samen en is het vervolgens aan jou om te beslissen of je ermee aan de haal gaat of niet.

Sony Xperia 1 II: waarom kopen?

Laten we beginnen bij het positieve. Waarom moet je de Sony Xperia 1 II kopen?

#1 Next-level camerasysteem

Sony Xperia 1 II
Het camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Ik denk dat ik weinig mensen hoef te vertellen dat Sony weet hoe het camerasystemen moet maken. Iets dat zeker te zien is in de Alpha-serie van het Japanse bedrijf. Met de kennis en technologie van die specifieke serie, is het systeem van de Sony Xperia 1 II opgezet. De Alpha technologie zorgt ervoor dat jij als gebruiker optimaal gebruik maakt van je smartphonecamera.

Dat zorgt ervoor dat je foto’s bijzonder kleurrijk zijn. Daarnaast zitten de plaatjes vol met details en zit het qua helderheid ook helemaal goed. Dankzij de fysieke cameraknop, die aan de rechter zijkant van de smartphone zit, is het maken van een foto prettiger dan ooit. Maar dat is uiteraard niet het enige.

De Sony Xperia 1 II is voorzien van twee aparte applicaties voor het vastleggen van beeld. Het gaat om de Photo Pro App en de Cinema Pro App. Beide zijn ontworpen om zoveel mogelijk uit het camerasysteem te halen. Van het diafragma tot de sluitertijd en ISO-waarde: jij hebt de volledige controle. En dat is precies waar de Sony Xperia 1 II in uitblinkt.

#2 Batterij valt niet op

De batterij van de Sony Xperia 1 II valt alles behalve op, en dat is iets goeds. Het klinkt misschien niet heel positief, maar dat is het wel degelijk.

De 4000mAh batterij van de Sony Xperia 1 II neemt je makkelijk anderhalve dag mee op sleeptouw. Er is geen moment waarop de batterij opviel, omdat ik me simpelweg geen zorgen hoefde te maken. Uiteraard is het mogelijk om de batterij er binnen een dag doorheen te jassen, maar dan moet je wel echt je best doen.

Het is een gevoel dat ik wel lekker vind. Zeker gezien het feit dat de batterij met een vermogen van 27W oplaadt. Heerlijk, want op die manier is je batterij ook lekker snel vol. Het is niet de meest indrukwekkende snellaad-technologie van de markt, maar goed genoeg om er baadt bij te hebben.

Lang verhaal kort: je hoeft je geen zorgen te maken dat je batterij snel leeg is. Is dat wel het geval, dan laadt je hem in no-time weer op.

Sony Xperia 1 II: waarom laten liggen?

Helaas liggen de verhoudingen in deze review anders dan normaal. Er zijn meer negatieve punten te vinden dan positieve punten. Ik ga er iets dieper op in.

#1 Onhandig ontworpen

Sony Xperia 1 II
Voorkant van de telefoon (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De Sony Xperia 1 II heeft, met een 21:0 beeldverhouding, een andere vorm dan we normaal gesproken gewend zijn van smartphones. Hierdoor is de telefoon een stuk smaller, maar ook een stuk langer dan andere toestellen.

Om heel eerlijk te zijn brengt dat een voordeel met zich mee: de telefoon uiterst geschikt om er een bioscoopfilm mee te kijken. Zeker gezien het feit dat het met de beeldkwaliteit ook wel goed zit. Dat heeft de Sony Xperia 1 II te danken aan zijn 6.5-inch 4K HDR OLED scherm. Op dat gebied prima dus.

Maar als we heel realistisch naar de zaak kijken: wie koopt er een smartphone om alleen films te kijken? Persoonlijk denk ik weinig mensen. En wanneer jij dit toestel niet specifiek om die reden koopt, zal de manier waarop het beeldscherm ontworpen is je niet tevreden stellen. Door de lengte ligt de Sony Xperia 1 II alles behalve lekker in de hand en wordt het gebruik niet als heel prettig ervaren. En waar de beeldverhouding top is voor bioscoopfilms, is het een drama bij het kijken van “reguliere” YouTube-video’s.

Daarbij beschikt de smartphone over een verversingssnelheid van 60Hz. Dat is anno 2020 echt te laag voor een vlaggenschip. Sony heeft voor een 4K HDR OLED-scherm gekozen en niet voor een hogere verversingssnelheid. Maar om heel eerlijk te zijn is het verschil tussen een 60Hz scherm en een 90Hz/120Hz een stuk groter dan een regulier OLED-scherm en een 4K HDR OLED-scherm. Wat dat betreft lijkt het een verkeerde keuze te zijn.

Oh, en de vingerafdrukscanner op de zijkant van het toestel? Die werkt vaker wel dan niet. Erg jammer, want hij zit op een hele fijne plek (aan de zijkant, in de power-knop verwerkt).

#2 Lastige software

Wat betreft de software ben ik ook geen fan van de Sony Xperia 1 II. De smartphone draait op een aangepaste versie van Android 10. En die aangepaste versie is wat mij betreft een deal-breaker.

Android 10 werkt normaal gesproken fantastisch, ook al zijn er bedrijven die er een ontzettend lelijk jasje overheen gooien. Toch is daar normaal gesproken mee te leven, maar de Sony Xperia 1 II blijf ik me er aan ergeren. Maar goed, dat is een kwestie van smaak.

Wat geen kwestie van smaak is: de manier waarop het besturingssysteem zich gedraagt. De Sony Xperia 1 II heeft op dat gebied nogal wat problemen. De software draait gewoon niet soepel genoeg naar mijn idee. Het doet zijn werk, maar wel degelijk met een aantal haken en ogen. Je beeld draait, indien ingeschakeld, bij het minste geringste om bijvoorbeeld. Daarnaast heb ik me flink gestoord aan een of andere bug die de software met zich meedroeg. Tot twee keer toe heb ik mijn gehele thuisscherm opnieuw in moeten delen, omdat de Sony Xperia 1 II deze volledig uit zichzelf resette. Erg jammer.

Sony Xperia 1 II android
Het beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 Scheve prijs/kwaliteit

Ik ben misschien iets kritischer op deze telefoon, dan je normaal gesproken van mij gewend bent. En dat heeft eigenlijk alles te maken met het prijskaartje die aan de Sony Xperia 1 II hangt. Er zitten fouten in het toestel die ik makkelijk kan vergeten en waar ik mee kan leven, mits de telefoon rond de €500/€600 zou kosten.

Van een high-end vlaggenschip mag je meer verwachten. Laat staan van een premium-vlaggenschip. Met een prijskaartje van €1199, is de prijs/kwaliteit-verhouding bijzonder scheef. Ik kan er niets anders van maken.

Sony Xperia 1 II: voor een hele specifieke doelgroep

Sony Xperia 1 II
De achterkant (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Met de Sony Xperia 1 II haal je een hele specifieke smartphone in huis. Voor de prijs van €1199 heb je een telefoon met een goede batterij en een uiterst indrukwekkend camerasysteem. Je haalt er veel plezier uit als je hem voor dat laatste aanschaft. Al helemaal wanneer je ook van plan bent om er regelmatig een bioscoopfilm mee te bewonderen. Bestaat je ecosysteem voornamelijk uit Sony-producten, dan is dit misschien iets voor jou.

Wie opzoek is naar een algemene goede smartphone met goede software, een lekker ontwerp en een acceptabele prijs/kwaliteit-verhouding, die moet echt even verder zoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen