Een bioscoopscherm in je broekzak | Sony Xperia 10 (Plus) preview

Tech Dominick Vietor 10 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Sony zet dit jaar groot in op 21:9 schermen in smartphones. Niet alleen de high-end Xperia 1 krijgt zo’n display, ook de goedkopere Sony Xperia 10 en Sony Xperia 10 Plus worden voorzien van een 21:9 scherm. Kortom: deze midrangers bieden een bioscoopformaat scherm in je broekzak. Maar zijn ze verder ook de moeite waard?

Films kijken wordt een feest

Die vraag zal ik zometeen beantwoorden, maar eerst maar eens die unieke feature. Het ‘bioscoopscherm’ komt in twee maten: 6 inch in de Xperia 10 en 6,5 inch in de Xperia 10 Plus. Mocht je iemand zijn die veel films kijkt op zijn smartphone, dan biedt dat een mooie toegevoegde waarde. Los van dat de schermen sowieso erg groot zijn, zal een film ook zonder zwarte randen weergegeven worden. Zo kun je optimaal van dat schermformaat genieten.

Sony Xperia 10 (Plus) preview overzicht

Maar ook voor andere toepassingen is het langgerekte scherm handig. Denk aan split-screen multitasken of het checken van een lange social media feed. In die zin is de Xperia 10 gewoon een voortzetting van de trend naar langere schermen die we al een tijdje zien.

De schermen zelf zijn, los van dat formaat, trouwens niet erg bijzonder. Het zijn full HD+ ips lcd-schermen die prima kleuren weergeven, maar daar ook niet in uitblinken. Typische midrange-schermen dus.

Design valt tegen

Hoewel zo’n groot scherm erg handig is voor het kijken van films, heeft het ook een nadeel: het zorgt ervoor dat de telefoon nogal lang is. Dat maakt het nog moeilijker om hem met een hand te bedienen. Aan de andere kant: dat geldt voor de meeste smartphones tegenwoordig, en is daarom misschien ook geen groot verschil.

Sony Xperia 10 Plus preview design

Wel een groot verschil met andere toestellen in deze klasse is het materiaalgebruik. De Sony Xperia 10 en Sony Xperia 10 Plus hebben een volledig plastic behuizing, die een beetje goedkoop aanvoelt. De vrij grote rand aan de bovenkant van het scherm helpt ook niet mee met de moderne en luxe look & feel van de 10. Voor de respectievelijk €350 en €430 die de Xperia 10 en Xperia 10 Plus kosten zijn we tegenwoordig wel wat meer gewend.

Twee camera’s

Zoals het tegenwoordig hoort, hebben de Xperia 10 en Xperia 10 Plus twee camera’s achterop. De specificaties van de camera’s zijn overigens totaal verschillend bij de twee toestellen.

Sony Xperia 10 preview design

De Xperia 10 heeft een 13-megapixelcamera met daarnaast een 5-megapixelcamera die gebruikt wordt om diepte te herkennen. Leuk voor portretten met een vervaagde achterkant. Over de camerakwaliteit zelf kan ik nog niet definitief oordelen, maar gezien de specificaties en Sony’s track record verwacht ik er eerlijkgezegd niet heel veel van.

De Xperia 10 Plus doet het wat dat betreft beter. De 12-megapixel hoofdcamera wordt bijgestaan door een 8-megapixel zoomcamera. Dat is een zinvolle toevoeging, die nog steeds voor diepteherkenning gebruikt kan worden. De hoofdcamera van de Xperia 10 Plus heeft dan wel een iets lagere resolutie; hij heeft wel een grotere sensor en een grotere lensopening. Kwalitatief zal ‘ie dus zeker beter zijn dan de camera van de Xperia 10, hoewel ook hier geldt dat ik nog geen definitief oordeel kan vellen.

Simpele specs

Wat de Xperia 10 en Xperia 10 Plus gemeen hebben, is dat ze voor hun prijs relatief simpele specs hebben. De Xperia 10 kost dus €350 en heeft een vrij oude Qualcomm Snapdragon 630-chipset, 3GB werkgeheugn en een 2870mAh-batterij. De Xperia 10 Plus gaat voor €430 over de toonbank, en is voorzien van een iets snellere Snapdragon 636-chip, 4GB werkgeheugen en een 3000mAh batterij.

Sony Xperia 10 preview design

Het houdt allemaal niet over in een prijsklasse waar je bijna high-end specificaties kunt krijgen. Aan de andere kant is de software van Sony relatief schoon en fijn in gebruik. Bovendien voelen beide toestellen op het eerste gezicht niet traag aan, en heb je tegenwoordig voor standaard gebruik al snel genoeg aan eenvoudige specs.

Sony Xperia 10 preview design

Het zou dus zomaar kunnen dat het in de praktijk geen groot probleem is en dat normale gebruikers geen last zullen hebben van de vrij simpele hardware. Dat neemt echter niet weg dat je voor dit geld veel beter kunt krijgen.

Conclusie: one hit wonder

Het grote 21:9 scherm is een leuke onderscheidende factor van de Xperia 10-serie. Voor mensen die veel films kijken – ik vraag me overigens af hoeveel dat er zijn – zijn de Xperia 10 en 10 Plus dus wellicht interessant.

Sony Xperia 10 preview design

Helaas blijft het daar wel een beetje bij. Los van de schermen bieden deze toestellen features die je van een smartphone van zo’n €100 à €150 minder zou verwachten. Kortom: deze smartphones zijn typische one hit wonders. Jammer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen