Het mysterieuze Space Force-vliegtuig dat al meer dan 900 dagen boven de aarde hangt

Wetenschap Sabine Schults 29 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Een onbemand ruimtevliegtuig van Boeing, de X-37B, heeft een record gevestigd voor de langste vlucht in een baan om de aarde. Het Space Force-vliegtuig van het Amerikaanse leger bevindt zich al meer dan 900 dagen boven de aarde. Het is niet duidelijk wanneer de X-37B weer zal landen.

Het vorige record van het Space Force-vliegtuig lag op 780 dagen. Bovendien lijkt het erop dat het ruimtevliegtuig nog niet snel terugkeert naar de aarde. Dat het ruimtevliegtuig zo lang in de lucht kan blijven, is mogelijk doordat het wordt aangedreven door zonnecellen en lithium-ion-accu’s.

Space Force-vliegtuig blijft voorlopig in de lucht

Deze missie van het X-37B-ruimtevliegtuig van Space Force begon meer dan twee jaar geleden. Om precies te zijn werd het op 17 mei 2020 gelanceerd. Het is daarnaast de zesde Orbital Test Vehicle-missie die het ruimtevliegtuig uitvoert. Dit keer is het ruimtevliegtuig uitgerust met een extra servicemodule die extra onderdelen kan vervoeren.

Wat goed uitkomt is dat de X-37B herbruikbaar is. Voor de lancering wordt er gebruikgemaakt van een boosterraket, maar het ruimtevliegtuig kan op eigen kracht weer landen. Bovendien verbetert het Space Force-vliegtuig zijn eigen resultaten tijdens iedere missie. Het is nog maar de vraag wanneer deze missie zal eindigen.

Boeing X37-B Space Force
(Afbeelding: Boeing)

Precieze doel is onbekend

Waarom het X-37B-vliegtuig precies in een baan om de aarde vliegt is niet helemaal duidelijk, al test het ruimtevliegtuig volgens Space Force onder meer op de effecten van straling en ruimte op zaden. De missie is verder grotendeels geheim. Er zijn bovendien maar twee onderdelen van de lading aangekondigd.

Wel wordt er gespeculeerd dat het gaat om het testen van bewakingssystemen of het uitvoeren van experimenten om satellieten in lagere banen te kunnen brengen. De X-37B van Space Force heeft tijdens deze missie ook een FalconSAT-8-satelliet gelanceerd, die ontwikkeld is door de Amerikaanse Air Force Academy. Ook daar zullen een aantal experimenten mee uitgevoerd worden.

SpaceX belooft veel, maar wanneer zien we de eerste mens op Mars?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen