SpaceX-raket ontploft voor de derde keer, maar er is toch goed nieuws

Wetenschap Jeroen Kraak 4 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

SpaceX testte weer eens een prototype van het Starship en weer ging het mis. Toch ging er dit keer wel iets goed.

Het Starship van SpaceX moet de volgende grote raket van SpaceX worden. De bedoeling is dat de raket volledig herbruikbaar is en zelfs heen-en-weer naar Mars kan vliegen. Bovendien kan het ruim 100 ton aan vracht meenemen en is er voldoende capaciteit voor astronauten.

De SN10-test van SpaceX

Het Starship van SpaceX is vol in ontwikkeling en met de SN10 test het een volgend prototype. Het ging allemaal goed. Zelfs de landing verliep foutloos, in tegenstelling tot de vorige keren. Toch explodeerde de SN10. Dit keer toen het al een paar minuten op het platform stond nadat het terug op aarde was.

NASA deelt nieuwe beelden van landing Perseverance op Mars

Bij de vorige twee testen ging de landing telkens mis. Deze bestaat namelijk uit een speciale move. Het maakt een soort pirouette vlak voor de landing om zo verticaal zacht op de achterkant te landen. Hierdoor kunnen onderdelen prima hergebruikt worden.

Toch verliep de test van SpaceX niet geheel vlekkeloos. Na een afgebroken test eerder op de dag ging op 18:14 uur plaatselijke tijd de test van start in Boca Chica Texas. De SN10 haalde een hoogte van ruim 9,5 kilometer.

Een goede landing

Na het behalen van de hoogte werden één-voor-één de drie Raptor-motors aan boord uitgeschakeld. Het gevolg was een vrije val richting het aardoppervlak, waarnaar vervolgens de ‘belly flop’-manoevre werd uitgevoerd.

De bedoeling van de test was om de vier aerodynamische flaps van de SN10 te testen. Deze zijn computergestuurd en moeten bijdragen aan de verticale landing. Dat lijkt dus te zijn gelukt gezien de zachte landing. SpaceX doet er alleen goed aan om nog uit te zoeken waarom de raket na de landing ontplofte.

Tevredenheid

SpaceX was tevreden met de test, maar zette de camera’s voor de explosie uit. NASA ging – gelukkig – door met filmen en daardoor is de enorme vuurbal alsnog te zien.

Elon Musk kon de humor er wel van inzien. “RIP SN10, honorable discharge,” tweette de SpaceX-baas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen