Bang voor spinnen? Dat is volgens dit onderzoek volledig terecht!

Wetenschap Jeroen Kraak 30 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Ben je net zoals veel mensen bang voor spinnen? Dan kun je dit artikel maar beter overslaan. Ze kunnen iets gruwelijks doen.

Je hebt eigenlijk twee verschillende soorten mensen op de wereld: mensen die spinnen echt gruwelijk enge beesten vinden en de groep die ze verschrikkelijk fascinerend vindt. Dat het bijzondere dieren zijn, blijkt wel uit een studie die gepubliceerd is in The Journal of Arachnology door onderzoekers van de universiteit van Badel. De titel van het onderzoek laat weinig aan de verbeelding over: “Spiders (Arachnida: Araneae) Feeding On Snakes (Reptilia: Squamata). Of in het prachtige Nederlands: “Spinnen die slangen eten.”

Onderzoek naar spinnen

Jawel, het zou een titel kunnen zijn van een slechte horrorfilm, maar dit is gewoon de gruwelijke natuur. In het onderzoek zijn er 319 meldingen onderzocht van spinnen die zich voerden met een mals stukje slang op elk continent, behalve Antartica. De meeste van deze gebeurtenissen vonden overigens plaats in de Verenigde Staten en Australië.

Uit de data is gebleken dat elf verschillende spinnensoorten slang hebben gegeten. Dat er zoveel verschillende soorten zijn die de reptielen eten, is voor de onderzoekers een noviteit.

Spinnen slang
De spin slaat toe. (Afbeelding: BioOne)

Slang als feestmaal

Vooral de black widow, oftewel de zwarte weduwe (niet Marvel-heldin Natasha Romanoff) is een echte slangenliefhebber. Volgens de onderzoekers komt dit mogelijk doordat het beestje een sterk web maakt en tevens gevaarlijk gif heeft. Overigens zijn die spinnen niet alleen gevaarlijk voor slangen, met hetzelfde soort gif zijn ze ook enorm gevaarlijk voor mensen.

Slang is een ware feestmaaltijd voor de spinnen. Ze kunnen er dagen van eten. Dat is ook niet gek, aangezien de slangen die ze vangen vaak 10 tot 30 keer zo groot zijn als de spin zelf. Het maakt de prestatie van de spinnen dus nog indrukwekkender. De gemiddelde lengte van een gevangen prooi was zo’n 26 centimeter en het merendeel daarvan waren nog jonkies. Overigens maakten het de spinnen niet uit of ze giftig waren of niet.

Spinnen
Een waar feestmaal. (Afbeelding: BioOne)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen