Sportieve elektrische fiets: is dit het lichtste model ter wereld?

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 15 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Waar de elektrische fiets een paar jaar geleden een log en lomp ding was, is hij vandaag de dag in veel gevallen een gestroomlijnd licht vervoermiddel. Dit is te danken aan innovaties op het gebied van de motor, accu en andere gebruikte materialen, bijvoorbeeld voor het frame. Welke fiets de lichtste elektrische fiets ter wereld is? De nieuwe elektrische fiets van Ribble, genaamd Endurace SL e-Hero, doet zeker mee in deze race.

Ribble’s vederlichte elektrische fiets weegt slechts 10,5 kilo en is daarmee zeker een van de lichtste e-bikes ter wereld. Maak kennis met deze gestroomlijnde elektrische fiets op welke de racefiets-liefhebber ongetwijfeld graag een testritje wil maken.

Lichtgewicht elektrische racefiets voor de ervaren wielrenner

De Endurace SL e-Hero is een van Ribble’s nieuwste elektrische racefietsen. Deze elektrische fiets is een variatie op de Endurance SL e. Die populaire en lichte elektrische racefiets uit 2020 met carbon frame weegt een indrukwekkende 12 kilo. Niet licht genoeg, wat Ribble betreft. Daarom komt het nu met een nieuwe en nog lichtere elektrische racefiets.

De Endurance SL e Hero is zeker 1,5 kilo lichter dan zijn voorganger maar levert zeker niet in op stabiliteit en kracht. 10,5 kilo is serieus licht, al helemaal wanneer je je bedenkt dat de gemiddelde ‘gewone’ fiets ook al snel rond de 15 kilo weegt, als het niet meer is.

Naast de Endurance SL e Hero heeft Ribble ook de Endurance AL gepresenteerd. Deze iets goedkopere e-bike weegt overigens ook slechts 13 kilo.

elektrische fiets Endurance SL e Hero
Endurance SL e Hero (Afbeelding: Ribble Cycles)

De toekomst van de elektrische fiets

Net als de Endurance SL e heeft ook de nieuwste Endurance SL e Hero de Mahle EBM X35 motor met drie verschillende levels van ondersteuning. Daarnaast heeft hij, net als zijn voorganger, ook Ribble’s eigen LEVEL Super lichte EBM carbon wielen. Deze opvallende wielen hebben een brede rand en zijn speciaal ontworpen voor banden zonder binnenband. Dit soort wielen zul je niet zien op een elektrische stadsfiets of een elektrische commuter fiets, maar ze passen perfect op een high performance elektrische racefiets als deze.

Ribble’s Endurance SL e Hero is naast vederlicht ook een toffe fiets om te zien. Alle kabels en elektrische systemen zijn naadloos in het frame verwerkt. Zelfs het stuur is volledig vrij van kabels en daardoor nog aerodynamischer. Ook het stuur is overigens gemaakt van het sterke en lichte materiaal carbon. Deze elektrische fiets ziet er eigenlijk uit als een gewone fiets.

Endurance SL e Hero elektrische fiets
Endurance SL e Hero speciale banden (Afbeelding: Ribble Cycles)

Is Ribble’s elektrische racefiets een voorbeeld van de toekomst van de elektrische fiets? Zeker. E-bikes worden steeds lichter en de elektrische onderdelen worden, ook bij low- en mid range modellen steeds onzichtbaarder in het frame verwerkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen