De magie van muziek op maat: Spotify’s ChatGPT-functie is een killer

Apps Mark Hofman 8 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Spotify heeft een nieuwe potentieel indrukwekkende functie in betaversie. De streamingdienst, die binnenkort naar alle waarschijnlijkheid duurder wordt, komt met AI Playlists. ChatGPT voor afspeellijsten, dus.

Er zijn van die gekken die zichzelf dagen kunnen verliezen in het samenstellen van afspeellijsten. De juiste nummers voor de juiste setting en de juiste samenstelling voor dat ene euforische gevoel. Je leest het al, ik ben iemand die tot deze groep enthousiastelingen hoort. En toch ben ik enthousiast over de mogelijkheid om exact dat door een AI te laten uitvoeren.

Spotify werkt achter de schermen aan AI Playlists. Een ChatGPT-achtige functie waarbij je smaakprofiel en verzoeken worden gebruikt om de perfecte afspeellijst samen te stellen. Maar hoe gaat deze functie precies in zijn werk, kunnen we er ook in Nederland mee aan de slag en is dit die mogelijke hogere prijs waard?

ChatGPT, maar dan voor Spotify

ChatGPT is niet de definitie van AI, maar het is wel het perfecte voorbeeld voor veel verschillende bedrijven. In de meest recente betaversie van Spotify is dat wederom te zien. De streamingdienst gaat aan de haal met kunstmatige intelligentie om ervoor te zorgen dat je als gebruiker de perfecte afspeellijst kunt samenstellen.

Spotify zelf geeft het voorbeeld van nummers die perfect zijn voor een serenade voor je kat of beats om een horde aan zombies mee te vermorzelen. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of de ChatGPT-achtige functie van de streamingdienst heeft het voor je.

Uiteraard werkt de functionaliteit het beste als je dit gebruikt voor het vinden van bepaalde artiesten, genres, stemmingen of decennia.

Op dit moment is de functie nog in betaversie en moet het dus nog officieel verschijnen. Zodra dat gebeurt, zullen gebruikers in het Verenigd Koninkrijk en Australië er als eerste mee aan de haal kunnen gaan. In de maanden die volgen komt de rest van de wereld aan de beurt.

Hoe gaat de Spotify-functie in zijn werk?

Net als bij ChatGPT is het, zodra de functie beschikbaar is in Spotify, mogelijk om te praten met de AI. In dat gesprek laat je de kunstmatige intelligentie weten wat je precies van de afspeellijst verwacht. Is het bijvoorbeeld een lijst om in de avond helemaal mee tot rust te komen of heb je juist een beetje pit nodig omdat je aan het trainen bent voor een marathon?

In dat gesprek laat je Spotify je smaakprofiel meenemen en geef je opdrachten. Zodra er een afspeellijst is samengesteld kun je vervolgens aan de ChatGPT-achtige tool kunnen vragen om deze nog eens te herzien en aan te passen, zodat het resultaat beter bij je past. Je zou dingen als “mag ik over het algemeen iets meer langzame nummers” of “er zit te weinig Jazz in de lijst” kunnen vragen.

Enthousiast, ondanks mijn passie

Persoonlijk heb ik al talloze dagen in de samenstelling van afspeellijsten zitten. Mijn Classics of Greatness-lijst bestaat bijvoorbeeld uit 15 uur en 26 minuten aan perfect samengestelde klassieke hits die me keer op keer laat genieten. En toch ben ik enthousiast over het feit dat een AI dit voor mij kan doen.

Door het gebruik van veel verschillende afspeellijsten (ik heb er een stuk of vijftien) zijn de voorgestelde nummers die Spotify mij geeft doorgaans spot-on. Het aanraden van bepaalde nummers heeft er voor mij in ieder geval voor gezorgd dat ik een arsenaal aan nieuwe artiesten heb mogen ontdekken. Het is zelfs de reden dat ik nog altijd de overstap naar Apple Music, ondanks de hogere geluidkwaliteit, niet kan maken.

Dat dit algoritme in combinatie met een AI ervoor kan zorgen dat mijn afspeellijsten-game nog beter wordt is natuurlijk een genot. Het gaat er naar mijn idee voor zorgen dat ik nog meer nieuwe muziek en nog meer nieuwe artiesten kan vinden, waarmee ik vervolgens weer urenlang nieuwe afspeellijsten kan bouwen.

Kijk en hoe meer handvaten Spotify me geeft om dit ook daadwerkelijk te kunnen doen, hoe enthousiaster ik word. Ook al wordt de maandelijkse prijs die ik ervoor moet betalen waarschijnlijk dus wel iets hoger.

Spotify verhoogt mogelijk de prijzen: dit zijn geweldige alternatieven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen