Spotify en Apple Music te duur? Dit zijn de 5 beste gratis muziek-apps

Apps Dennis Mons 7 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Het aantal abonnementen dat we hebben, neemt steeds meer toe. En dat kan je flink wat geld kosten, tenzij je gratis tegenhangers weet te vinden. Op muziekgebied zetten wij er even vijf op een rij die in principe niets kosten en zich kunnen meten met Spotify en Apple Music.

Spotify, Apple Music, Netflix, HBO Max, Disney+, Prime Video, Videoland: als je niet oppast (of accounts deelt), kom je al snel in de buurt van 100+ euro per maand aan abonnementen. Maar qua muziek hoeft dat niet per se hoger te worden met deze gratis apps en diensten. Het enige nadeel is: je moet je wel door behoorlijk wat reclames heen wurmen.

Spotify en Apple Music versus de rest

In de eerste plaats moeten we stellen dat Spotify en Apple Music verreweg de meest gebruikte muziekdiensten ter wereld zijn. Maar er is een keur aan vergelijkbare muziekdiensten die (in principe) niets kosten, zoals deze 5 voorbeelden.

#1 Spotify

Gek genoeg moeten we natuurlijk toch écht wel Spotify aankaarten, want het mooie van de service is dat je het ook gratis kunt gebruiken. We kunnen er wat dat betreft echt niet omheen. Dat komt niet alleen omdat het een absurd aantal tracks en artiesten herbergt, maar ook vanwege de sociale en interactieve functies.

Spotify A.I.
Spotify op je MacBook (Afbeelding: Unsplash / sgcdesignco)

Als je Spotify gratis gebruikt heeft dat een paar nadelen. Zo krijg je reclames te horen en worden sommige afspeellijsten willekeurig afgespeeld. Spotify is beschikbaar op Android, iOS, Kindle Fire (Fire OS), Windows, Linux en Mac. Wil je alle mogelijkheden van Spotify, dan kost je dat 9,99 euro per maand.

#2 YouTube Music

Een uitstekend voorbeeld van een grote muziekbibliotheek is YouTube Music, maar, toegegeven, die van Spotify en Apple Music zijn groter. Een andere nadeel is ook hier dat je irritante reclames geserveerd krijgt.

YouTube Music
Zeer uitgebreid aanbod (Afbeelding: Google)

Daarnaast kan je niet multitasken op je telefoon aangezien je het scherm aan moet laten staan en in de app moet blijven. Dat is op te lossen door een abonnement te nemen op YouTube Music Premium, maar dat kost je wel 9,99 euro per maand.

#3 Soundcloud

Soundcloud is een uitblinker als het gaat om het ontdekken van nieuwe bands en artiesten. je kunt hier (net als bij de meeste muziek-apps) deze volgen en zo op de hoogte blijven van nieuwe nummers en albums die ze uitbrengen. Er staan meer dan 120 miljoen nummers op de gratis dienst.

Het sociale aspect van Soundcloud is ook heel belangrijk. Je kunt niet alleen makkelijker in contact komen met de artiesten, maar toffe nummers ook ontzettend makkelijk delen met vrienden, of op social media.

Billie Eilish op Soundcloud
Billie Eilish op Soundcloud. (Afbeelding: Soundcloud)

Ook Soundcloud moet rondkomen van reclames, maar voor 9,99 euro per maand heb je daar geen last meer van. Ook kan je dan offline muziek luisteren, heb je betere audiokwaliteit en geen previews.

#4 TuneIn-app: dé radioservice

TuneIn richt zich voornamelijk op mensen die radio luisteren. En het prettige ervan is dat je simpel Nederlandse en zeer lokale radiostations kunt luisteren, overal ter wereld. Het moge duidelijk zijn dat je dan wel reclames te horen krijgt (want radio). Dat geldt overigens ook voor de afspeellijsten. Heb je daar geen zin in? Dan heb je voor 9,99 euro per maand de Premium-versie. Dan heb je overigens nog steeds reclames als je radio luistert, want tsja zoals gezegd, het is radio.

tune in, muziek
Perfect voor de radioliefhebber (Afbeelding: TuneIn)

#5 Amazon Music met exclusieve tracks

Amazon is een relatieve nieuwkomer in vergelijking met bijvoorbeeld Spotify en Apple Music. Toch heeft de dienst een hoop te bieden. Er staan ruim 90 miljoen nummers op, waarvan een flink deel gratis is. Wil je toegang hebben tot alle nummers dan kost een Premium-abonnement 9,99 euro per maand.

Amazon Music
Amazon Music (Afbeelding: Amazon)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen