Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apps 15 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Spotify zakt flink op de beurs door twijfels over podcasts

Het aandeel van de Zweedse streamingdienst Spotify is vandaag flink gezakt. Analisten twijfelen over het inzetten op podcasts door het bedrijf.

Spotify heeft flink te lijden op de beurs vandaag. Het komt nadat analisten van de bank Citi het advies voor het aandeel downgraden. Daarop besloten flink wat mensen hun aandelen in het bedrijf te verkopen. Het gevolg was dat het bedrijf 5 procent daalde op de Amerikaanse aandelenbeurs.

De waarde van Spotify groeide enorm

Toch is het niet een al te grote ramp voor het bedrijf. Spotify groeiden het afgelopen jaar hard op de beurs. De aandeelwaarde verdubbelde dan ook vanwege haar grote internationale uitbreiding tijdens het coronavirus. In maart zat het aandeel nog rond de 100 dollar, maar het tikt inmiddels na het 5 procent verlies nog steeds 325 dollar aan.

Citi laat weten waarom het haar aankoopadvies voor Spotify verandert van neutraal naar verkopen. “De omzet van Spotify Premium en de app download data laten niet zien dat het bedrijf de recente investeringen in de podcasts eruit haalt.”

Citi gaat verder: “Onze angst is dat podcasts Spotify geen manier biedt voor Spotify om minder afhankelijk te worden van platenmaatschappijen. Mogelijk moet de onderliggende waarde van het bedrijf opnieuw beoordeeld wordt en dat zou slecht zijn van de vermogenswaarde van het bedrijf. Het bedrijf heeft een waarde van meer dan 60 miljard dollar terwijl het verliezen blijft boeken.”

Inzetten op podcasts

Het bedrijf heeft inmiddels 320 miljoen gebruikers, waarvan er 144 miljoen een betaald lidmaatschap hebben. Het bedrijf is in 92 landen aanwezig. Ook heeft het meer dan 1,9 miljoen podcasts online staan. Daarvan is echter de grote meerderheid niet exclusief.

Spotify investeert sinds 2019 meer in podcasts. Zo nam het Gimlet Media, Parcast en Anhcor over. Hiervoor betaalde het bijna 400 miljoen dollar. Afgelopen jaar sloot het verschillende deals met podcastmakers om deze exclusief op de dienst uit te zenden. Wil je meer lezen over Spotify? Bezoek dan onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Variety

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!