Robots en de mensheid: 5 manieren waarop we één worden

Tech Lisanne Beijen 16 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Een van de populaire beweringen in complottheorieën is dat we via de vaccinatie tegen Covid-19, of welke vaccinatie dan ook, een chip in krijgen gebracht. Via die chip zou de overheid, volgens deze theorieën, meer controle over ons krijgen. Chip of geen chip; ook zonder dit stukje AI onder onze huid beginnen we steeds meer op robots te lijken.

Onze smartphone is haast vergroeid met onze hand, we delen allerlei persoonlijke informatie op social media en met grote tech-bedrijven en we gebruiken allerlei gadgets om onze fitheid te meten. Hieronder staan vijf andere manieren waarop we steeds meer één worden met robots en waarom robots steeds meer één worden met ons.

Robots in je brein: Neuralink wil je hersenen hacken

Je hebt vast wel eens van ‘Neuralink‘ gehoord; Elon Musk’s start-up die een kleine chip heeft ontwikkeld die hersenactiviteit kan monitoren. Neuralink hoopt met deze minuscule chip meer te leren over hoe ons brein werkt. Uiteindelijk moet de chip niet alleen gegevens verzamelen over hoe ons brein werkt maar moet hij ook mensen kunnen helpen herstellen van hersen- en rugletsel. Tenminste, dat is de eerste prioriteit van Neuralink met deze chip.

Op langere termijn kan de chip, als we Musk moeten geloven, zijn drager (noem je dit zo?) ook omtoveren tot een soort robot door hem/haar rechtstreeks vanuit de chip muziek te laten luisteren. Al heeft Elon Musk natuurlijk wel vaker van dit soort ambitieuze en provocerende uitspraken gedaan.

‘Electronic skin’ is een ding

Onderzoekers aan de RMIT University in Australië hebben een prototype voor elektronische kunstmatige huid ontwikkeld. Deze neppe huid heeft gevoel en reageert hetzelfde op pijn als de huid die jij en ik op onze arm hebben. De huid reageert zelfs net zo snel op pijnprikkels als een echte mensenhuid op pijnprikkels reageert die via onze zenuwen naar onze hersenen wordt gestuurd.

De elektronische kunstmatige huid is natuurlijk geen complete robot; het is slechts een klein stukje. Het stukje bijzondere technologie wordt onder andere gebruikt om te kijken hoe huid reageert op blootstelling aan UV-stralen, om gevaarlijke gassen te detecteren en om onderzoek te doen naar andere gezondheid- en voeding gerelateerde zaken. Dat betekent echter niet dat de elektronische kunstmatige huid in de toekomst niet wordt toegepast op mensen. Er zijn veel verschillende interessante toepassingen voor deze innovatie. Denk bijvoorbeeld aan het een huidtransplantatie voor iemand met brandwonden.

elektronische huid RMIT
Robot, mens of een beetje van beide? (Afbeelding: RMIT University)

Protheses met kunstmatige intelligentie (AI)

Al jarenlang maakt AI een belangrijk onderdeel uit van rehabilitatie voor wie lichaamsfuncties opnieuw moet trainen (bijvoorbeeld wie na een ongeluk of ziekbed weer moet leren lopen) en voor wie lichaamsdelen heeft verloren. Er bestaan bijvoorbeeld bionische benen, complete exoskeletten die worden aangestuurd met behulp van AI en zelfs hersen-aangestuurde protheses die met AI werken. Ontwikkelingen op dit gebied gaan snel en helpen veel mensen. De techniek die we vaak associëren met robots geeft veel mensen juist enorme onafhankelijkheid en verbetert in de kwaliteit van leven.

SuitX exoskelet
SuitX exoskelet (Afbeelding: SuitX)

Met een chip onder je huid de deur uit

Een chip onder je huid laten implanteren lijkt iets van de verre toekomst (al zullen complotdenkers je vertellen dat je er al lang een hebt zonder het te weten). Niet iedereen vindt dit een eng idee. Zo hebben meer dan 4000 inwoners van Zweden vrijwillig een chip onder hun huid laten implanteren. Er zijn een aantal bedrijven die dit mogelijk maken, waarvan de meest populaire Biohax International is.

Dit bedrijf werd iets minder dan een decennium geleden opgericht door Rowan Osterlund, een voormalig piercer. De chip van Biohax International is bedoeld om het dagelijkse leven een stukje soepeler te laten verlopen. Zo heb je met deze chip in je hand geen sleutels meer nodig, geen bankpassen (laat staan cash geld) en kun je er bijvoorbeeld mee in het OV reizen. Heel soepel toch? Daar is niets robotisch aan…

biohax robot chip
Jowan Osterlund houd een microchip implantaat vast in Stockholm in 2017. (Afbeelding: James Brooks / AP)

Robots worden ook menselijker

Er zijn ontelbaar veel manieren waarop robots menselijker worden. We zijn het moment al lang en breed gepasseerd waarop robots minder slim of even slim waren als de mens. Machines, of robots, kunnen tegenwoordig allerlei taken uitvoeren die mensen ook kunnen. Denk bijvoorbeeld aan autorijden. Daarnaast worden steeds meer fabrieksmedewerkers vervangen door snellere en efficiëntere robots. En wie weet vervangt een robot jouw kantoorbaan over een paar jaar ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen