Spotify smijt een bak AI tegen podcasts aan (en we zijn een beetje bang)

Apps Jeroen Kraak 26 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoewel Spotify voornamelijk gericht is op muziek, probeerde de streamingdienst ook succes te behalen op podcastgebied. Achteraf niet het meest succesvolle idee van de Zweedse grootmacht, maar met nieuwe tweaks blijft de droom in leven.

Ja, het is lekker om onderweg naar je favoriete muziek te luisteren. Dat zullen we nooit ontkennen. Maar het luisteren van een podcast, zoals we die bij WANT bijvoorbeeld maken, is ook een genot. Dat weet Spotify ook en daarom voert het wat wijzigingen door op dat gebied.

Podcasts op Spotify

Spotify ziet podcasts als een belangrijk onderdeel van zijn streamingdienst. Financieel gezien doet het echter niet wat men er van had verwacht, dus komt het bedrijf met een aantal wijzigen. Kunstmatig intelligente wijzigingen, uiteraard.

Zoals Netflix het doet bij series, wilde Spotify ook zijn exclusieve Original-content in huis hebben. Ze sloten deals voor de rechten van o.a. The Joe Rogan Experience, Call Her Daddy en Armchair Expert. Een leuk idee, maar het lijkt tijd te zijn voor een frisse wind.

Waar exclusiviteit eerst het toverwoord was, is het nu AI. In het laatste gesprek met aandeelhouders lieten Spotify-CFO Paul Vogel en CEO Daniel Ek weten efficiënter te willen zijn om zo meer winst te maken. Zo wil het door middel van AI Engelstalige podcasts vertalen in andere talen zodat meer mensen het kunnen luisteren.

Dat klinkt mij echt in de oren als mijn jeugdtrauma van films op de Duitse televisie (lees: nagesynchroniseerde bagger). Laat staan het vertalen van grappen die echt alleen leuk zijn in de originele taal.

Nog meer Jeffrey van Carglass

Overigens ging het ook over AI en dat laat je nog meer de rillingen over je rug lopen. Luister maar naar Ek: “Het maken van een audioadvertentie is behoorlijk duur. Met generatieve AI moeten de kosten voor Spotify omlaag gaan. Je kunt dezelfde stemacteur gebruiken, maar in plaats van één advertentie, kun je er zelfs honderdduizenden maken die individueel voor elke gebruiker worden gemaakt.”

Ja, dat zijn dus nog meer Jeffreys van Carglass die het over hun sterretje hebben.

Spotify gaat flink duurder 'Supremium'-abonnement introduceren
Hoor ik dat nou goed? (Afbeelding: Netflix)

Het gesprek met de aandeelhouders ging dus vooral om meer geld verdienen en minder over de creatieve inhoud. Het zou pas echt interessant worden als Spotify vertelt hoe het zich echt wil onderscheiden qua podcasts. Komen er nieuwe namen, worden bestaande overeenkomsten, zoals die van Joe Rogan, verlengd?

Spotify maakte de afgelopen maanden een winst van 32 miljoen euro en kreeg er 16 procent betalende leden bij. Het verhoogde de prijzen van 9,99 naar 10,99 euro per maand voor het betaalde abonnement. Om de winst nog verder te laten stijgen zit ook een duurder abonnement in de pijplijn met een hogere geluidskwaliteit.

Spotify Wrapped door handige tip ook gewoon in oktober te bekijken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!