Spotify verhoogt mogelijk de prijzen: dit zijn geweldige alternatieven

Apps Jeroen Kraak 5 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Mogelijk verhoogt Spotify binnenkort de prijzen. Het is een ideaal moment om dan ook goed te kijken naar alternatieven, maar welke zijn eigenlijk het fijnst?

Spotify is de populairste muziekstreamingdienst. Alleen al door alle overzichtjes die aan het einde van het jaar op Instagram voorbijvliegen, weet je dat flink wat vrienden de dienst gebruiken. Maar ben je bereid om er nog meer voor te betalen?

Zeker omdat er een flink aantal alternatieven op de markt zijn. Maar welke zijn dat precies? Tijd om ze eens met je door te nemen.

Spotify verhoogt binnenkort waarschijnlijk de prijzen

Op 30 april verhoogt Spotify in vijf markten de prijzen, meldt Bloomberg. Onder de ongelukkigen vallen sowieso het Verenigd Koninkrijk, Australië en Pakistan. Andere landen zijn nog niet genoemd, dus het is nog niet zeker dat Nederland hiertoe behoort.

Wel ligt het in de verwachting dat aan het einde van het jaar ook in andere landen de prijzen omhoog zullen gaan. De reden hiervoor is dat Spotify audioboeken aan het assortiment wil toevoegen, maar dit kost nogal wat geld.

Nostalgisch Spotify brengt TMF, MTV en The Box terug in 2024
Wat krijgen we nou? (Afbeelding: Chris Delmas / AFP)

Opvallend genoeg is die functie er nog steeds niet in Nederland. Je kan wel gratis audioboeken vinden in de dienst, alleen moet je hiervoor zoeken. Dit is echter niet de exacte functie die Spotify in andere landen biedt.

In die andere landen is het dan ook van plan om de dienst te splitsen: een abonnement met alles erop en eraan, en eentje alleen met muziek (zoals bij ons in Nederland).

Daarnaast werkt Spotify ook nog steeds aan een Supremium-abonnement. Bij deze dienst heb je toegang tot een hogere geluidskwaliteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Dolby Atmos.

Dit zijn de beste alternatieven voor Spotify

Gelukkig zijn er flink wat diensten die concurreren met Spotify. Wij zetten ze voor je op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Apple Music als bekendste Spotify-alternatief

Apple Music is misschien wel het bekendste alternatief. Hoewel dit vooral een dienst lijkt voor gebruikers van een iPhone, heeft de dienst ook gewoon een Android-app. De dienst heeft een flink aantal nummers en ook een aantal radiostations met de nieuwste muziek.

In tegenstelling tot Spotify, vind je hier geen podcasts, daarvoor moet je de speciale Podcast-app gebruiken. Wat meteen opvalt aan Apple Music is de geluidskwaliteit. Deze is zeer hoog. Het nadeel aan de dienst is dat Spotify juist weer een beter algoritme heeft om je nieuwe liedjes te laten horen. Voor Apple Music betaal je 10,99 euro per maand.

Apple Music
Apple Music (Afbeelding: Apple & Pexels / Bewerking: OMT)

YouTube Music

Wellicht verwacht je het niet, maar je kan prima YouTube gebruiken voor het streamen. Voordat je denkt dat je allemaal video’s moet kijken, heb je het mis. Het heeft een speciaal gedeelte onder de naam YouTube Music. Hier kan je eindeloos muziek streamen als je een abonnement hebt.

Het grote voordeel is dat YouTube Music nu al goedkoper is dan Spotify of Apple Music. Voor een abonnement betaal je 9,99 euro per maand. De muziekkwaliteit is bovendien hetzelfde als die van Spotify.

Net zoals Spotify heeft het ook een grote catalogus en zijn ook podcasts en audioboeken beschikbaar. Ook is er de keuze uit flink wat playlists.

Tidal

Tidal is misschien wel het meest te vergelijken met Spotify, alleen heb je een betere geluidskwaliteit in het standaard HiFi-abonnement dat je 10,99 euro per maand kost. Voor 19,99 euro heb je HiFi Plus, dat CD-kwaliteit door je luidsprekers belooft.

De app is makkelijk te bedienen en je hebt de keuze uit miljoenen liedjes en ook nog eens duizenden muziekvideo’s. Een groot verschil is dat Tidal niet zoveel podcasts heeft. Als je echter vooral een abonnement voor muziek wil, is Tidal een ideaal alternatief voor Spotify.

Tidal
Tidal (Afbeelding: Tidal)

Deezer

Een ander leuk alternatief is het Franse Deezer. Ook deze dienst geeft je toegang tot miljoenen liedjes en flink wat podcasts en radiozenders. Daarnaast heeft het allerlei andere geinige functies die je niet op Spotify terugvindt.

Zo geeft de dienst je de lyrics inclusief vertalingen en speel je in de app samen met je vrienden een muziekquiz.

Daarnaast heeft Deezer ook een soort Shazam ingebouwd. Je kan de SongCatcher aanzetten om erachter te komen welke muziek je bijvoorbeeld in een café hoort. Deezer kost je 11,99 euro per maand.

Spotify verhoogt mogelijk de prijzen: dit zijn geweldige alternatieven
In de Deezer-app kun je ook concerten zien. (Afbeelding: Deezer)

Qobuz

Qobuz is misschien wel de onbekendste streamingdienst in de lijst en dat is wat onterecht. Dit is namelijk een van de beste alternatieven voor Spotify als je een echte audiofiel bent.

Alle liedjes op deze streamingdienst zijn in Hi Res-audio. Liedjes hoor je zelfs beter dan CD-kwaliteit. Daarnaast is het mogelijk om muziek los te kopen zonder dat je een abonnement hebt. Wil je wel onbeperkt muziek luisteren? Dan betaal je wel meer dan Spotify: 14,99 euro per maand of 149,99 euro per jaar.

Spotify verhoogt mogelijk de prijzen: dit zijn geweldige alternatieven
(Afbeelding: Qobuz)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen