Spotify vs Apple Music: zo kies je de beste streamingdienst in 2024

Apps Sam Dille 11 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

De bekendste streamingdiensten voor muziek zijn op dit moment Spotify en Apple Music. Hoewel de twee concurrenten veel op elkaar lijken, zijn er ook grote verschillen.

Spotify en Apple Music zijn streamingplatforms van het hoogste niveau. De diensten geven je toegang tot miljoenen nummers, podcasts en exclusieve content. Een keuze maken tussen deze streamingdiensten is daarom erg lastig.

Wij helpen je er met alle plezier een handje bij. Daarom zetten we de voor- en nadelen van beide apps voor je op een rij. Hopelijk maakt dat je keuze iets makkelijker.

Abonnementen op Spotify

Spotify heeft één grote troef in haar strijd tegen Apple Music. De streamingdienst heeft namelijk een gratis versie, die bij de muziekdienst van Apple ontbreekt. Deze versie heeft wel een hoop beperkingen. Je luistert op de gratis versie bijvoorbeeld in een lagere kwaliteit en je kan maar een beperkt aantal nummers skippen.

Daarbij heeft de streamingdienst een gratis proefperiode van een maand. Deze proefperiode ontvang je automatisch nadat je een Premium-account hebt aangemaakt. Na een maand wordt jouw proefabonnement automatisch omgezet in een betaalde variant.

Spotify
De streamingdienst op je iPhone! (Afbeelding: EPA/HAYOUNG JEON)

Wil je toch meer functies en de beste kwaliteit, dan heb je keuze uit een aantal abonnementen. Als je in je eentje streamt, dan kun je bij Spotify terecht voor studenten en individuele accounts. Deze kosten 5,99 euro en 10,99 euro per maand.

Bovendien biedt Spotify een familieabonnement, waarbij meerdere luisteraars binnen hetzelfde abonnement een afzonderlijk profiel kunnen aanmaken. Hier betaal je 17,99 euro per maand voor. Ook kun je kiezen voor een duo-abonnement, waarbij je twee afzonderlijke profielen kunt maken. Dat kost 14,99 per maand.

Abonnementen op Apple Music

Apple Music heeft dus geen abonnement dat gratis is, maar geeft je wel de mogelijkheid om een betaald abonnement gratis uit te proberen. Deze proefperiode duurt drie maanden, wat dus langer is dan Spotify.

Net als bij Spotify, heeft Apple Music een apart abonnement voor individuele luisteraars en studenten. De versie voor studenten bedraagt ook hier de helft van de prijs. 5,99 euro vs 10,99 euro per maand. Het familieabonnement van Apple Music is 16,99 euro. Dat is goedkoper dan bij de concurrent.

Apple Music Lossless
Apple Music (Afbeelding: Want/Raymon Mens)

Het muziekaanbod

Spotify en Apple Music hebben beide meer dan 100 miljoen nummers om van te genieten. Dus je zult waarschijnlijk alles vinden wat je nodig hebt op beide platforms. Maar soms zijn nicheartiesten of -genres beter vertegenwoordigd op een van de diensten.

Daarom kun je het beste eerst de gratis versie van Spotify en het gratis proefabonnement van Apple Music proberen, om te kijken of je favoriete artiesten beschikbaar zijn. Zo kun je ontdekken welk platform het best bij jouw muzieksmaak past.

Muziekstreamingdiensten vertrouwen sterk op hun aanbevelingsalgoritmen. Spotify had hier altijd een flinke voorsprong op, maar Apple Music is bezig met een inhaalslag. Op dit moment heeft Spotify nog steeds een beter algoritme voor het aanbevelen van muziek, maar Apple Music heeft geweldige handmatig samengestelde afspeellijsten door redacteuren die sommige mensen meer aanspreken.

Apple Music heeft daarnaast ook nog drie speciale live radiostations: Music 1, Music Hits en Music Country. Deze zijn 24/7 live, dus ben je altijd bij met de laatste trends. Bovendien zijn er regelmatig bekende artiesten die hun eigen programma maken voor de stations.

Geluidskwaliteit op Apple Music en Spotify

Als je op zoek bent naar de beste geluidskwaliteit, dan is Apple Music een betere optie dan Spotify. Met Apple Music kun je zonder extra kosten naar lossless audiobestanden luisteren. De dienst heeft ook een voordeel in Spatial Audio, een heerlijke geluidstechniek die je echt moet proberen.

Spotify album
De app (Afbeelding: Pexels)

Voor alle duidelijkheid: de geluidskwaliteit in beide services is goed. Voor de meeste mensen zal het geen groot verschil maken in geluidskwaliteit tussen de streamingdiensten. Dus het is prima om te genieten van je favoriete muziek op de service die je het meest bevalt, zonder je zorgen te maken over de geluidskwaliteit.

De app zelf

De app van Apple Music is geweldig op Apple-platforms, maar valt best wel tegen op andere apparaten. De service heeft een webplayer, een Android-app, een Windows-app en is ook beschikbaar op andere platforms. Maar de gebruikservaring is op de meeste opties niet ideaal.

Als je iemand bent die vastzit aan het Apple-ecosysteem, zul je dus blij zijn met Apple Music. Ben je een Android-gebruiker, dan is Spotify de betere optie.

Welke streamingdienst moet je kiezen?

Zowel Spotify, als Apple Music beschikken over enorme muziekcatalogi. Beide streamingdiensten zijn daarom een prima keuze als je een fanatiek luisteraar bent.

Apple Music
De dienst op je tablet (Afbeelding: Apple)

Vind je het belangrijk dat je muziek van hoge kwaliteit is, dan kun je beter terecht bij Apple Music. Deze streamingdienst heeft een betere geluidskwaliteit en biedt ondersteuning voor spatial audio.

Spotify is juist ideaal voor het ontdekken van nieuwe muziek. De streamingdienst is beter in het geven van aanbevelingen en samenstellen van playlists. Ook is de app gebruiksvriendelijker en responsiever dan die van Apple Music.

Welke streamingdienst het beste bij je past, ligt dus geheel aan hoe jij wil streamen.

Spatial Audio vs Dolby Atmos: wat is het verschil en welke wil je hebben?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen