Tom Holland is sinds 2016 Spider-Man, maar wie gingen de acteur voor?

Films & Series Rik Claessen 11 feb 2024
Leestijd: 7 minuten

Tom Holland is niet meer weg te denken als Spider-Man. Maar hij was verre van de eerste die de held speelde. Wie waren hem voor?

Weet je nog hoe het begon? Daar staan ze dan, Iron Man en Captain America. Ruzie. Vlak voordat Captain America aanstalten maakt om klappen uit te delen, roept Tony Stark: “On the roofs!” Cap wil nog opkijken, maar dan is het al te laat. Zijn schild wordt uit zijn handen getrokken door een web. De camera draait naar een held in een rood pak. Het schild van Cap in zijn handen. En dan horen we de eerste zinnen die Tom Holland in een Marvel-film uitspreekt: “Hey everyone!”

Zo kregen we in 2016 de nieuwste Spider-Man te zien. Een die wat lolliger, maar ook onhandiger is dan zijn voorgangers. Tom Holland is niet meer weg te denken bij Marvel. Toch hebben Toby Maguire en Andrew Garfield ook speciaal plekje in ons hart. Zeker na Spider-Man: No Way Home.

Deze acteurs gingen Tom Holland voor als Spider-Man

Maar zijn dit de enige acteurs die Tom Holland als Spider-Man voorgingen? WANT dook de archieven in.

Tobey Maguire

Dit zal voor veel mensen de allereerste Spider-Man zijn die ze gezien hebben. Maguire was de held van de Sam Raimi trilogie en heeft hem voor een groot publiek bekend gemaakt. Oh ja, en hij heeft een van de meest ongemakkelijke scenes in de Marvel-geschiedenis gespeeld.

Amazing Spider-Man Andrew Garfield

De opvolger van Tobey Maguire. The Amazing Spider-Man-reeks waar Peter Parker niet voor Mary Jane valt, maar voor Gwen Stacy. Garfields Spider-Man is wat rauwer en minder lollig dan de eerste Peter Parker. Maar kun je het écht kwalijk nemen na die valscene van Gwen Stacy?

Tom Holland is sinds 2016 Spider-man, maar wie gingen de acteur voor?
(afbeelding: Marvel / Columbia Pictures)

Nicholas Hammond

Vóór de drie filmische Peter Parkers was er Hammond. De Sound of Music-acteur speelde in de live-action show The Amazing Spider-Man uit de jaren ’70. Hij speelde ook in drie Amazing Spider-Man-films die alleen in Europa in de bioscoop kwamen.

Shinji Todo als Japanse Spider-Man

Spider-Man was een mega hit in Japan. Niet gek als je bekijkt wat de Japanse Spider-Man anders had dan zoals wij ‘m kennen. Zo heette spinnenmans geen Peter Parker, maar Takuya Yamashiro. Ook had hij een eigen mega-robot. De tv-serie bestond uit 41 afleveringen. Daarna speelde Todo ook nog de hoofdrol in de bijpassende film over Spider-Man.

Tom Holland is sinds 2016 Spider-man, maar wie gingen de acteur voor?
(afbeelding: Toei Company)

Shameik Moore

Wat Tom Holland nu voor Peter Parker is, is Shameik Moore voor Miles Morales. Moore is de stemacteur voor de Spider-Man: Into The Spider-Verse en Across The Spider-Verse.  Zijn stem is niet meer weg te denken uit de geanimeerde Spider-Man-films.

Nadji Jeter

Ook zo genoten van Spider-Man 2 op PlayStation 5? Grote kans dat je de stem van Nadji Jeter je dan erg bekend in de oren klinkt. Hij is namelijk de stem van Miles Morales in de game. Samen met Tom Holland behoort hij met zijn 27 jaar bij de jongere garde van de Spider-Mans.

Tom Holland is sinds 2016 Spider-man, maar wie gingen de acteur voor?
(Afbeelding: Marvel / Sony)

Yuri Lowenthal

In de PlayStation 5 game: Spider-Man: Miles Morales is Miles Morales natuurlijk de ster. Die wordt ingesproken door Nadji Jeter. Uiteraard kregen we ook Peter Parker te zien. Daar schiet Yuri Lowenthal te hulp. Hij spreekt niet alleen Peter Parker in, maar heeft ook de motion-capture op zijn naam staan.

Sam Riegel

Fans van Critical Role of The Legend of Vox Machina zullen Sam Riegel wel kennen. Hij was ook de stem van Donatello van de Teenage Mutant Ninja Turtles-serie die liep van 2003 tot en met 2007. Op het gebied van videogames vertolkte hij Peter Parker in ‘The Amazing Spider-Man’.

Tom Holland is sinds 2016 Spider-man, maar wie gingen de acteur voor?
(Afbeelding: Marvel / Beenox)

Mike Vaughn

Vaughn is niet zo opmerkelijk als anderen op deze lijst. Hij heeft niet eens een eigen Wikipedia-pagina. Hij was de stem van Spider-Man in de videogame Spider-Man: Web of Shadows uit 2008.

Jake Johnson als Spider-Man

Spider-Man: Into The Spider-Verse bracht ons een heleboel verschillende Spideys. Een daarvan wordt gespeeld door Jake Johnson. Johnson had eerder een grote rol in New Girl.

Nicolas Cage

Nicolas Cage speelde misschien wel de gaafste Spidey-variant in Spider-Man: Into The Spider-Verse. De zwart-wit geanimeerde detective in typische noir-stijl.

Tom Holland is sinds 2016 Spider-man, maar wie gingen de acteur voor?
(Afbeelding: Marvel)

Chris Pine

Nog een Parker uit de Spider-Verse. Chris Pine speelde de held die aan het begin doodgaat, waarna Miles Morales zijn rol overneemt. Pine is onder meer bekend als Captain Kirk uit de moderne films van Star Trek.

Tom Holland is sinds 2016 Spider-man, maar wie gingen de acteur voor?
(afbeelding: Paramount Pictures)

Drake Bell als Spider-Man

Van alle geanimeerde series, is de kans het grootst dat je de stem van Drake Bell hebt gehoord. Hij was namelijk te horen in de Ultimate Spider-Man serie die van 2012 tot 2017 op de buis was.

Tom Holland is sinds 2016 Spider-man, maar wie gingen de acteur voor?
(afbeelding: Marvel)

Benjamin Diskin als Spider-Man

Als we zeggen dat we alle Spider-Man acteurs gingen uitzoeken, dan bedoelen we ook écht alle acteurs. Benjamin Diskin was de stem van de Lego-versie van Spidey. Diskin is namelijk te horen in Lego Marvel Super Heroes: Avengers Assemble.

Tom Holland is sinds 2016 Spider-man, maar wie gingen de acteur voor?
(afbeelding: Marvel)

Paul Soles

Soles is een echte voice-overmastodont. Hij heeft bijvoorbeeld de stem ingesproken van Rudolph the Red-Nosed Reindeer in de jaren ’60. Ook was hij in die periode de stem van Spidey in de tekenfilmserie die in 1967 begon. Soles overleed in 2021 op 90-jarige leeftijd.

Dan Gilvezan

Je kent Gilvezan waarschijnlijk het beste als Bumblebee uit de originele Transformers-tekenfilm uit de jaren ’80. Daardoor kreeg hij de kans om als voice-over te spelen in Spider-Man and His Amazing Friends.

Tot die vrienden behoorden onder meer Firestar en Lightwave. Maar liefst 25 jaar later zou hij de kans krijgen om de futuristische Spider-Man 2099 te spelen in de videogame Spider-Man: Shattered Dimensions.

Tom Holland is sinds 2016 Spider-man, maar wie gingen de acteur voor?
(afbeelding: Activision)

Christopher Daniel Barnes

Barnes’ stem wordt waarschijnlijk het best herinnerd als Prins Eric in The Little Mermaid. Toen Spidey in de jaren ’90  een nieuwe animatieshow kreeg, schakelden ze Barnes in. Hij sprak de stem van Peter Parker in voor 65 afleveringen. Ook speelde hij in de film van de Amerikaanse sitcom The Brady Bunch.

(afbeelding: Paramount Pictures)

Neil Patrick Harris als Spider-Man

Jazeker. De enige echte Neil Patrick Harris. Misschien wel het bekendst als Barney uit How I Met Your Mother. Harris speelde het alter-ego van Spidey, Peter Parker, in de Shattered Dimensions-game.

Neil Patrick Harris Matrix
Bron: CBS (via The Movie Database)

Josh Keaton

Keaton heeft in zijn uitgebreide voice-overcarrière allerlei superhelden ingesproken. Een aantal keer als Green Lantern en The Flash. Het zijn echter niet allemaal DC-projecten voor hem. Hij nam de taak op zich om Spider-Man in te spreken voor The Spectacular Spider-Man, een serie uit 2008.

Robbie Daymond als Spider-Man

Daymonds belangrijkste werk was rollen in videogames en het nasynchroniseren van anime. In Avengers Assemble spreekt hij de stem van Spidey in, maar ook die van Buckey Barnes. Daarna hield hij de rol van van de held in de Disney XD-serie.

Shinji Kawada

Het is voor ons vrij normaal als Japanse series nagesynchroniseerd worden in het Engels. Waar we niet bij stil staan is dat het ook andersom werkt. Shinji Kawada sprak de Japanse nasychronisatie in van Ultimate Spider-Man en Shattered Dimensions.

Tom Holland is sinds 2016 Spider-man, maar wie gingen de acteur voor?
(afbeelding: Disney)

William Dufris

In 1996 produceerde de BBC een radioshowversie van Spider-Man met 50 afleveringen. De show werd gecoproduceerd door Brian May van Queen, en hij schreef ook het themalied. May heeft Spidey echter niet ingesproken. Die eer was voor Dufris, die bekend was om de audioboeken die hij voorlas.

Reeve Carney

Wist je dat Spidey zelfs ooit een Broadwayshow heeft gehad? Wij ook niet. En blijkbaar is dat maar beter ook, want Spider-Man: Turn off the Dark was een regelrechte ramp. Reeve Carney had de hoofdrol, alhoewel we niet weten hoe blij hij daar achteraf mee was.

Tom Holland is sinds 2016 Spider-man, maar wie gingen de acteur voor?
(afbeelding: BBC)

Rino Romano als Spider-Man

Romano had meer succes met Extreme Ghostbuster en Godzilla: The Series. Zijn Spider-Man Unlimited-tijd was maar van korte duur. Na dertien afleveringen werd de show geschrapt.

Tom Holland is sinds 2016 Spider-man, maar wie gingen de acteur voor?
(afbeelding: Marvel)

Sean Marquette

Marquette schittert als stemacteur in shows als Foster’s Home for Imaginary Friends. Ook heeft hij wat bijgeklust in de gamewereld, waar hij een rol heeft in Kingdom Hearts. Zijn grote rol was die van spinnenmans in Ultimate Spider-Man

James Arnold Taylor

Taylor’s ongelooflijke voice-overcarrière is te lang om er diepgaand op in te gaan. Zo is hij bijvoorbeeld de stem van Ratchet in Ratchet and Clank, en ook van Obi-Wan in Star Wars: The Clone Wars. Natuurlijk is hij ook de stem van Spider-Man, anders zou hij niet op dit lijstje staan. Hij heeft in aardig wat games een rolletje gehad. Maar in Spider-Man Friend or Foe en Lego Marvel Super Heroes heeft hij de rol van Peter Park zelf.

En dat waren alle acteurs van Spider-Man. Een hele hoop. Wie weet welke acteurs daar in de toekomst nog bij komen. De eerstvolgende Spider-Man waar we naar uitkijken is toch die van Tom Holland. Vooral zijn 4e deel belooft veel goeds te worden:

Waarom Spider-Man 4 de Marvel-film is waar we het meest naar uitkijken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen