Stadia was een veelbelovend idee, maar Google ging snoeihard onderuit

Pop-Culture Dennis Mons 1 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoewel er geduchte concurrentie is, lijkt techgigant Google nog niet van plan te zijn de stekker uit Stadia te trekken. Het breidt naar eigen zeggen zelfs uit. De game-streamingdienst heeft het echter niet makkelijk. Dennis Mons volgde het de afgelopen jaren op de voet en vertelt je exact hoe Google de misstap maakte.

Vorige week ging er een hardnekkig gerucht: Google stopt met de streamingdienst Stadia. Echter, volgens het officiële Twitter-account, is niets minder waar. Maar met een geschatte spelersbasis van zo’n twee miljoen mensen zet het niet bepaald zoden aan de dijk.

Nog meer games op Google Stadia

Volgens een reactie op een tweet is Google Stadia zelfs bezig om meer games uit te brengen op Stadia en Stadia Pro. Google heeft vooralsnog echter amper exclusieve games. Crowd Choice, State Share en Stream Connect zijn niet bepaald heavy hitters.

Oh tenzij je Outcasters ook meerekent. Die je sowieso nu al kunt spelen zonder Google Stadia-account. Maar goed.

Google Stadia Outcasters
(Afbeelding: Google)

Dwerg is een reusachtig landschap

Voor een bedrijf zo groot als Google kan niet anders gezegd worden dat het zijn strategie onhandig heeft aangepakt. Er zijn niet genoeg indrukwekkende titels en er is geduchte concurrentie. Het is op gaming-gebied een klein menneke met heel, héél veel geld en amper resultaat.

Wereldwijd heeft Google, op Microsoft na, een enorme hoeveelheid servers staan die de gamedienst tot grotere hoogte kan brengen. Maar vanwege een lullige launch, met veel verbindingsproblemen, zorgde die bèta voor veel argwaan en weinig fans.

Daarnaast was de vraag voor de editie met de Stadia-controller relatief hoog. Een goed teken zou je denken, maar wegens problemen kon ook Google niet aan deze vraag voldoen.

Google Stadia
Mocht even duren. (Afbeelding: Google)

PR-technisch was het feitelijk een ramp.

Microsoft is en blijft vooralsnog de streamkoning

Ondertussen timmerde Microsoft al flink aan de weg met xCloud. Sterker nog: dit jaar breide het uit door een streaming-app op de nieuwste Samsung-tv’s uit te brengen. Hierdoor kan je Xbox One en Xbox Series-games spelen zonder de console nodig te hebben. Klinkt bekend, niet?

Google Xbox Microsoft Samsung
Eerder sparen voor een nieuwe Samsung-tv dan een Xbox Series? (Afbeelding: Microsoft/Samsung)

Met een foefje kan je zelfs je Xbox-games spelen op de Nvidia Stream Deck, Android-apparaten, iPads, iPhones, en met een nóg beter foefje (lees soort van hack), zelfs op je Nintendo Switch.

Technisch is dit ook mogelijk met Google Stadia-games; maar wie zit daarop te wachten?

Google zet tevergeefs zijn babytandjes erin

google nijlpaard
nom (Afbeelding: Internet)

In alle eerlijkheid voelt het alsof het techbedrijf een speeltje heeft en erop uitgekeken is. Het punt is ook dat Stadia (en zeker Stadia Pro) voor €9,99 per maand gewoon te duur is. Voor vergelijkbare streamingdiensten betaal je minder. Bij Microsoft tik je €12,99 af, maar heb je toegang tot vrijwel alle exclusieve Xbox-titels (op moment van lancering) en nieuwe maandelijkse titels.

Google moet zelfs de concurrentie duchten van Apple, want via Arcade (€4,99 per maand) krijg je ook meer dan 200 games ‘gratis’.

Dan tikken we nog niet eens PlayStation Now aan dat ook honderden games in zijn catalogus heeft staan, en slechts €8,99 kost. We durven overigens ook wel te wedden dat Xbox en PlayStation iéts grotere en vooral nieuwere titels hebben.

Apple Google Stadia
Ook niet de minste titels bij Apple Arcade (Afbeelding: Apple)

Google Stadia: gedoemd te mislukken?

Google blijft stug volhouden met Stadia, maar is het slim? Wat mij betreft niet. Doe het goed, of doe het niet.

Als Google direct een dienst had gehad die magistraal werkte en meteen een paar exclusieve titels had, was het bedrijf wellicht op een gedeelde derde plaats gekomen met Nintendo. Spreek een willekeurig persoon aan op straat met een HALO-pet of God of War-shirt aan en vraag wat ze spelen: antwoorden te over. Vraag of ze ook Stadia hebben en laat de stilte je overvallen.

Mocht je alsnog nieuwsgierig zijn: Google Stadia laat je wel games spelen zoals Lake en dus ook Outsiders, voor nop (maar eerstgenoemde wel maximaal negentig minuten). En daar heb je die controller niet eens voor nodig. Wellicht helpt het om het door ons inmiddels gedoemd geachte Stadia alsnog een succesvol platform te laten worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen