Met deze stappen zijn je Google en Apple-account ultiem beveiligd

Apps Ruan Moleman 4 jun 2025
Leestijd: 4 minuten

Tegenwoordig heb je voor alles en nog wat tweestapsverificatie nodig. Maar wat als je de toegang tot je accounts verliest? Met deze stappen is je online wereld goed beveiligd.

Ons hele leven is onlosmakelijk verbonden met de digitale wereld. Pinnen doen we steeds vaker met onze telefoons en onze zielen zijn compleet verkocht aan Apple, Google en Microsoft voor alle services die ze bieden. An sich geen probleem, maar wat nou als je geen toegang meer hebt tot je belangrijke accounts? Wat als je geen manier hebt om in te loggen als je bijvoorbeeld je telefoon bent verloren?

Als je je accounts niet goed beveiligt en je geen goede back-up hebt ingesteld, ben je tegenwoordig al snel je hele account kwijt. Opnieuw beginnen is dan de enige optie. Zelfs als je denkt dat het bedrijf achter je account je kan helpen, heb je het meestal mis. Zorg er daarom voor dat je je digitale zaken op orde hebt.

Je Google en Apple-accounts beveiligen: zo doe je dat

Maak een sterk wachtwoord aan en gebruik die niet opnieuw

Een wachtwoord alleen biedt tegenwoordig niet genoeg bescherming voor je Apple of Google-account. Je gegevens kunnen door een lek zomaar op straat komen te liggen, en dan ben je blij dat je een extra beveiligingsoptie hebt ingesteld. Bij zo’n lek hebben hackers een groot bestand aan inloggegevens die ze mogelijk op andere websites en services kunnen proberen. Het is van groot belang dat je dus sterke wachtwoorden gebruikt en je nooit het wachtwoord dat je op je 12e hebt uitgekozen, opnieuw toepast. Het liefst een voorgesteld wachtwoord, wat Google bijvoorbeeld doet in de Chrome-browser. Ook Apple stelt zelf sterke wachtwoorden voor.

Deze wachtwoorden bestaan uit veel letters, tekens en cijfers. Door voor elk account een ander wachtwoord te gebruiken, loop je geen risico op als er ergens gegevens worden gelekt. Het is misschien onmogelijk om dergelijke voorgestelde wachtwoorden te onthouden, maar daar kun je natuurlijk wachtwoordmanagers voor gebruiken.

Zet tweestapsverificatie aan

Tweestapsverificatie bestaat al een tijdje, maar wat doet het nou precies en waarom is het zo belangrijk? Bij tweestapsverificatie (2FA) voeg je een extra stap toe aan het inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. Die stap moet altijd gedaan worden met een ander, enkel apparaat, zoals je iPhone of Android-toestel. Het idee erachter is dat als iemand jouw gegevens heeft, ze alsnog niet kunnen inloggen op je account, omdat ze je telefoon niet hebben.

2FA is misschien ietwat overdreven voor een minder belangrijk account zoals Thuisbezorgd, maar voor iets als je Google Gmail, sociale media-accounts, of accounts met bezittingen, zoals games, is het eigenlijk een must. Je kunt 2FA instellen met een authenticatie-app, waar meerdere opties voor zijn. Twee populaire apps zijn bijvoorbeeld Google Authenticator en Microsoft Authenticator, die beide cloud-opslag hebben. Dat laatste is belangrijk, mocht je de overstap naar een nieuwe smartphone maken.

Belangrijk: schrijf je back-up codes op

Als je je authenticatie-app hebt ingesteld, kun je accounts toevoegen in de app door een QR-code in je accountinstellingen van het platform in kwestie te scannen. Bij het toevoegen van een account aan je authenticatie-app, geeft het platform een stel back-up-codes. Deze codes zijn eenmalig te gebruiken als je je authenticatie-app om wat voor reden dan ook niet meer kunt gebruiken. Schrijf deze op een papiertje en maak een online document aan waar je altijd bij kunt. Zonder deze back-up-codes kun je je hele account verliezen.

Wat te doen als je je iPhone of Android-toestel kwijtraakt?

Je telefoon is tegenwoordig je toegangskaartje voor vrijwel alles. Zelfs je bank-app vraagt naar een bevestiging op je telefoon. Inloggen op Google? Dan willen ze weten of jij het echt bent door een melding naar je telefoon te sturen. Microsoft Authenticator activeren op een nieuwe telefoon? Check de notificatie op je oude telefoon. Maar wat als je je telefoon kwijtraakt, of ie gestolen wordt? Je hebt dan twee opties.

Zo komen je Apple en Google-account niet in handen van hackers
(Afbeelding: CyberCX)

De eerste optie werkt alleen als je je back-up codes hebt opgeschreven. Dan kun je zonder authenticatie-app inloggen op een account. Vervolgens zet je 2FA uit. Als je het vervolgens weer aanzet, kun je die stap koppelen aan een nieuw profiel in je nu lege authenticatie-app. Geen back-up codes? Dan moet je vooral hopen dat je automatisch ingelogd staat op een site. Sommige sites bieden andere opties om toch nog je account terug te krijgen, zoals een telefoonnummer. Het is dus erg verstandig om bij al je belangrijke accounts te kijken naar de back-up mogelijkheden.

Jouw Netflix-account is in gevaar: verander je wachtwoord nu

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen