Waarom er van Star Wars geen films meer gemaakt moeten worden

Pop-Culture Dennis Mons 20 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Morgen is het zover; dan staan de eerste drie afleveringen van Andor online op Disney+. De kans is groot dat ook deze serie wederom voor veel nieuwe abonnees gaat zorgen. Kan Disney niet beter stoppen met het maken van Star Wars-films? Star Wars-fanaat en WANT-redacteur Dennis Mons speelt even de advocaat van de duivel.

Voorop gesteld: ik ben een enorme Star Wars-fan. Ik heb een Empire-logo op mijn been laten tatoeëren en ik heb het geluk gehad de Skywalker Ranch en ILM te bezoeken. Ook ben ik naar Star Wars Celebration in Chicago geweest en heb een enorme Imperial Star Destroyer en Super Star Destroyer van LEGO in huis.

En tóch vind ik dat het valt te beargumenteren dat er een einde aan Star Wars-film moet komen.

Star Wars leent zich het beste voor het grote doek

Laat mij eerst even aanstippen dat Star Wars absoluut in een bioscoop thuishoort. Er gaat niets boven het zien van de films op een gigantisch IMAX-doek en absurd goed geluid. Dat is thuis gewoon weg niet na te bootsen. Dat doet overigens niets af aan het feit dat de series uitstekend tot hun recht komen op een knap 4K-scherm en een fijne surround-set of soundbar.

star wars bioscoop
Star Wars in de bioscoop (Afbeelding: Unsplash/Matteo Stroppaghetti)

Kwaliteit wordt er niet beter op

Het punt is dat de kwaliteit van de films er mijn inziens gewoon niet beter op wordt. Het gedonder begon al met Solo. De film werd eerst geregisseerd door Phil Lord en Chris Miller (The LEGO Movie), maar omdat hun stijl niet zou passen bij Star Wars (duh!) werd de film afgemaakt door Ron Howard. En die rare ‘tone of voice’-verandering was te merken.

Star Wars Andor Disney Netflix
Hard op de brommer in de serie Andor (Afbeelding: Disney)

De film werd niet heel goed onthaald en zorgde ervoor dat er geen Boba Fett- en Obi-Wan-film werd gemaakt (maar gelukkig wel series). Ook hadden we het gedonder met de nieuwe trilogie en het feit dat regisseur Rian Johnson ‘iets anders’ wilde doen met The Last Jedi (echt bagger) en dus die films gewoon niet lekker op elkaar aansloten.

Nieuwe Star Wars-projecten

Dat er sowieso films komen is een feit, want zakken met poen. Maar wanneer dat is, moeten we afwachten. Sterker nog: de stekker is vooralsnog uit Star Wars: Rogue Squadron getrokken. Het zou de eerstvolgende film zijn en in 2023 uitkomen.

Star wars Rogue Squadron
Helaas uit de releaselijst gehaald (Afbeelding: Disney)

Voorlopig is er dus nog geen sprake van nieuwe films, en moeten we het doen met de series. En met The Mandalorian, The Book of Boba Fett, Obi-Wan Kenobi, Andor en straks ook Ahsoka, hebben we weinig te klagen. Hopelijk neemt Disney die tijd om eens goéd na te denken wat ze nou eigenlijk in vredesnaam aan het doen zijn. Anders moet ik verdorie mijn tatoeage laten weglaseren.

Check hier trouwens wat je moet weten voordat je morgen aan de eerste drie afleveringen van Andor begint.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen