YouTube blijft domme video’s aanbevelen, maar er is een oplossing!

Apps Dennis Mons 20 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

YouTube wordt steeds meer en meer irritant. Onder andere het voortdurend voorschotelen van video’s waar je niet op zit te wachten is tergend. En het uitzetten is vrijwel onmogelijk.

Niets is storender dat bepaalde content of Content Creators steeds in de aangeraden video’s blijven opduiken. Sommige mensen denken dat je het algoritme kunt ‘on-trainen’, maar dat is helaas niet waar.

YouTube stampt stomme video’s door je strot

Hoewel er ogenschijnlijk manieren zijn om irritante video’s te blocken uit je lijst, houdt de videodienst zich van de domme. Volgens een onderzoek van Mozilla heeft bijvoorbeeld de ‘dislike’ verdraaid weinig invloed op het algoritme. Volgens het onderzoek heeft de knop minder invloed op de video’s die aangeboden worden.

Door middel van een plug-in heeft Mozilla data verzameld van duizenden gebruikers op YouTube. Daar hebben miljoenen video’s de revue gepasseerd. Ook konden gebruikers anekdotisch bewijs sturen naar het bedrijf.

YouTube video's
Het continu voorschotelen van stomme video’s (Afbeelding: Unsplash/Souvik Banerjee)

Naar de knoppen

Daarnaast hebben ze gekeken naar vier YouTube-functies die dit irritante fenomeen zou moeten stoppen. De ‘dislike-knop’, de ‘niet geïnteresseerd’-knop en de ‘verwijder uit kijkgeschiedenis’-knop. En hoewel niet helemaal nutteloos in het bestrijden van die stommigheid, was de impact verwaarloosbaar.

Is die vier de functie wel effectief? Met de naam ‘dit kanaal niet aanraden’ zou je denken wel wel. Maar neen, ook deze You-Tube-knop zet weinig zoden aan de dijk. Slechts in 43 procent van de gevallen gebeurde dit ook. Altijd nog beter dan dislike (12 procent), ‘niet geïnteresseerd’ (11 procent) en ‘verwijder uit geschiedenis’ (29 procent).

Blijven pushen

Het grote probleem van het algoritme van YouTube is dat het veel passieve data gebruikt. Op die manier schat de dienst in welke video’s je wellicht wilt zien. Wat ons betreft een nogal neerbuigende manier om gebruikers rommel voor te schotelen die ze helemaal niet willen. Je zou (en we denken hier even enórm ‘out of the box’) kunnen vragen wat ze wél willen.

Al met al is dit een rete-irritant probleem dat voorlopig nog niet verdwijnt en moeten wij nog altijd harken door videocontent waar we totaal op zitten te wachten. Extra irritant als YouTube daadwerkelijk het aantal reclames gaat verhogen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen