Wat je moet weten voor je Star Wars: Andor checkt op Disney+

Films & Series Dennis Mons 19 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Er komen een hoop Star Wars-releases aan. We hebben net Obi-Wan gezien, maar Andor staat ook in de planning voor 21 september. Is het de moeite waard?

De nieuwe Disney+-serie Andor staat in de startblokken. Het zou al eerder uitkomen, maar werd even uitgesteld, mogelijk vanwege She-Hulk én de aansluiting met Obi-Wan. Er is nu een gloednieuwe trailer. Maar willen we dit zien?

Andor is de vreemde eend in de bijt in Star Wars

Het doet niets af aan het feit dat Cassian Andor een intrigerend persoon is. Diego Luna neemt wederom de hoofdrol op zich en schittert. Het speelt zich af  na The Revenge of the Sith en voor Rogue One. Andor is een rebel die geen rebel is: hij trekt zijn eigen plan en wilt niet echt behoren tot een groep. Toch gaat hij er uiteindelijk in mee.

Star Wars komt de komende twee jaar met nieuwe films en series
Hard op de brommer (Afbeelding: Disney)

Check de trailer:

Wij weten beter en kennen de afloop. “Nearly one and a half million people have died”, aldus Mon Mathma. In een zekere film.

Series vóór de films?

Er is dus een kink in de kabel: series en films die zich afspelen voor de originele films zijn eigenlijk spoilers. Zo liet Cassian in Star Wars: Rogue One zien hoe rebellen aan de plannen van de Death Star kwamen en dat overleefden ze niet. Potverdorie. We hadden geen idee.

Ook de serie Obi-Wan was vernuftig, omdat het ‘t reilen zeilen van de Master Jedi toonden tussen The Revenge of the Sith en A New Hope. Dat Obi-Wans vermomming een Jedi–kostuum was, na Order 66 (waarbij alle Jedi dood moesten), bleek weinig verstandig, maar dat terzijde.

Als je dan toch verkleed bent, dan liever niet als een Jedi. Zelfs een Brabander zou dat niet aandurven in februari met inquisitors achter de hielen aan.

star wars andor
Toegegeven: deze man weet wel hoe cosplay werkt (Afbeelding: Peter de Haas)

De donkere kant van Andor in Star Wars

Het intrigerende van Andor is voornamelijk dat hij in Rogue One al aangaf hij niet bepaald een vriendelijk mannetje is geweest. En zo zal blijken in de serie. We hebben het genoegen gehad om wat afleveringen te zien. Een aantal dingen waar we naar uitkijken staat dus voorop:

#1 Cassian Andor is geen lieverdje

Hoewel het Disney+ blijft en we koppen zien rollen, moge het duidelijk zijn dat Andor niet bepaald een Disney-prinses is. Hij schiet te pas en te onpas en hoewel we dat niet zien in de serie, moge het duidelijk zijn dat we van Cassian niets anders mogen verwachten. Hij is bad-ass.

#2 The Empire Strikes Back

Het keizerrijk van Palpatine (spoiler, The Emperor) is groter dan ooit, en zelfs de aanloop naar het stelen van plannen van de Death Star zorgt ervoor dat er in de burelen van The Empire enige consternatie ontstaat. We hebben spoilers.

Darth Maul is er niet één van overigens. Misschien.

Darth Maul Star Wars
De terugkeer van Maul? Bron: Lucasfilm (via The Movie Database)

#3 Alternatieve verhalen in Star Wars

Een van de dingen die Star Wars-fans kunnen waarderen, is de terugkeer van gebeurtenissen in Star Wars, los van de negen delen die er omheen dwarrelen. Waar was Obi mee bezig? En hoe werd Cassian een good guy, soort van? Zat Yoda de hele tijd op zoethout te sabbelen op Dagobah als een debiel? Weet deed die wijze Jedi-kikker?

#4 Van oud naar nieuw

Het is prachtig om te zien dat The Mandalorian (Djin Djarin, gespeeld door Pedro Pascal) uit een Razor Crest uit Clone Wars naar een Naboo N-1 stapt. En de kans is groot dat we die overgang ook in Andor gaan zien. Geen idee welk voertuig hij overneemt. Maar Andor, pak even ook een oude TIE Fighter, alsjeblieft?

De charmante Razor Crest

#5 Veel verhalen

Andor is, bij definitie, een makkelijk startpunt voor schrijvers om meer te vertellen over de Star Wars-geschiedenis. Dus hopelijk gaan we meer ‘tussenverhalen’ zien. De serie is een mooie lucifer op het vuur en was fan****** (mogen we niet zeggen).

Vooralsnog is het enige wat we daarna hopen; een sitcom over Figrin D’an and the Modal Nodes, terwijl we nieten van LEGO Star Wars.

Ja, een serie over de Cantina Band. Kom maar op.

Elke Marvel en Star Wars-trailer die je gemist hebt tijdens Disney’s D23

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen