Waarom Yoda’s verhaal compleet vergeten is in de Star Wars-saga

Films & Series Rik Claessen 19 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Het is dé sterkste Jedi ooit in Star Wars. Toch weten we erg weinig over Yoda. Waarom? Een raadsel, dat is.

Het is groen en Star Wars zou niet hetzelfde zijn geweest zonder… Nee, niet Luke Skywalkers Lightsaber: Yoda natuurlijk. Onze groene vreemd pratende vriend is hartstikke belangrijk in de tijdlijn van Star Wars. Al wanneer Luke hem voor de eerste keer ontmoet, wordt doorgeschemerd dat dit een van dé krachtigste Jedi ooit is.

Toch weten we niet veel over Yoda’s verhaal. Waar komt hij vandaan? Hoe is hij een Jedi geworden? In The Phantom Menace, de vierde film maar tegelijkertijd de eerste in de tijdlijn, is van groot belang voor Yoda’s achtergrondverhaal. Tenminste, dat was het plan. Het verhaal van deze kleine Jedi wordt praktisch verwaarloosd in de films.

Yoda in Star Wars: The Phantom Menace

In The Phantom Menace krijgen we chronologisch gezien voor het eerst te maken met Yoda. In de eerste minuten van de film wordt deze Jedimeester al genoemd door Qui-Gon Jinn. Hij zegt tegen zijn leerling Obi-Wan Kenobi dat de toekomst van groot belang is.

Dat is het eerste puzzelstukje rondom Yoda: het is een Jedi die nagenoeg geobsedeerd is met het lot van de toekomst. Hierdoor krijgt het personage een wijze, haast orakelachtige sfeer om zich heen. Yoda’s zorgen over de toekomst blijven later in de film bestaan wanneer hij de jonge Anakin Skywalker ontmoet.

The Acolyte op Disney+ is Star Wars als nooit tevoren
Mooi groen is niet lelijk (Afbeelding: Lucasfilm)

Wanneer Qui-Gon vertelt dat Anakin degene is uit de profetie van de Uitverkorene beweert Yoda: “De toekomst van deze jongen is vertroebeld.” Nogmaals, dit moment benadrukt Yoda’s focus op de toekomst. Een uitspraak die past bij een zorgzame, wijze leermeester. Maar dan in de volgende film, is deze versie van Yoda opeens drastisch anders.

Deze versie van Yoda zien we niet meer terug in Star Wars

Het zou de perfecte start zijn geweest voor meer details over deze Jedi. Waarom is Yoda zo bezorgd over de toekomst? Waar komt deze obsessie vandaan? In de volgende Star Wars-films is de toon van Yoda over de toekomst opeens heel anders.

Wanneer Anakin tegen Yoda vertelt dat hij bang is dat Padmé iets overkomt, zegt Yoda zelfs: “Careful you must be when sensing the future, Anakin. The fear of loss is a path to the dark side.” Maar Yoda was toch juist bezig met de toekomst, waarom laat hij dit nu opeens links liggen? Helaas wordt dit in geen enkele film van Star Wars uitgelegd.

Waarom Yoda’s verhaal compleet vergeten is in de Star Wars-saga
(Afbeelding: Lucasfilm)

Zullen we ooit meer te weten komen over Yoda?

De films hebben sindsdien nooit meer iets uitgelegd over dit super interessante personage. Enerzijds wordt wel constant doorgeschemerd dat Yoda mogelijk de sterkste Jedi ooit is, maar daarop wordt nooit uitgebreid. Erg jammer wat ons betreft.

Binnenkort verschijnt de nieuwe Star Wars-serie: The Acolyte. Deze serie speelt zich af in de gloriedagen van The High Republic, een tijd waarin Yoda ook al aanwezig was. Wie weet krijgen we in deze serie op Disney Plus eindelijk meer antwoorden over de Jedi. Afwachten tot die tijd, zullen we moeten.

Hoe The Acolyte Star Wars voor altijd gaat veranderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen