Wetenschappers bewijzen dat sterren planeten opeten

Ruimtevaart Jeroen Kraak 22 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Het universum is groter dan we ons kunnen voorstellen en heeft dan ook nog flink veel mysteries voor ons in petto. Een daarvan is dat er sterren zijn die planeten eten.

Als je op een heldere nacht naar boven kijkt, kun je flink wat sterren zien. Sterren die tig lichtjaar van ons verwijderd zijn. Sommige daarvan kunnen zomaar een planeet opslokken.

Om precies te zijn, geldt dat voor 1 op de 12 sterren. Maar hoe zit het precies en moeten wij ook bang zijn voor onze eigen aarde?

Sterren ‘eten’ planeten op

Het klinkt misschien raar: sterren die planeten opeten, maar toch gebeurt het. Nee, een planeet heeft geen mes en vork in de hand, maar het kan echt een planeet opslokken.

Uit onderzoek dat een groep wetenschappers heeft gepubliceerd in het wetenschappelijke medium Nature blijkt dat minimaal twaalf sterren in het verleden een planeet hebben opgeslokt. De onderzoekers gebruikten hiervoor de Gaia-satelliet van ESA om naar 91 verschillende paren sterren te kijken.

De verbazingwekkende waarheid achter sterren die planeten opeten
De zon. (Afbeelding: Unsplash/NASA)

Elk paar sterren is tegelijkertijd geboren in hetzelfde systeem. Dat zijn dus dezelfde omstandigheden en dus zouden ze ook uit dezelfde samenstelling moeten bestaan. Dat blijkt dus bij twaalf niet het geval te zijn.

Het onderzoek

De wetenschappers vergeleken de golflengten van de sterren met elkaar, waardoor de elementaire samenstelling kon worden vastgesteld. Ze ontdekten dat acht procent van deze paren een verschillende samenstelling had, wat er dus op wijst dat ze een planeet hadden opgeslokt.

Het ligt voor de hand dat dit in de toekomst ook zal gebeuren, maar dit duurt waarschijnlijk nog miljarden jaren. Als de zon is opgebrand, zwelt die op tot een gigantische rode ster. Hij zal hierbij de dichtstbijzijnde planeten opslokken.

Deze studie laat dus zien dat sterren en planeten nog meer met elkaar verbonden zijn dan we denken. Door het onderzoek leren we weer iets beter de mechanismen in de ruimte begrijpen en moet het net weer iets makkelijker zijn om de verzwelging, vorming en evolutie van planeten, waaronder de onze, te begrijpen.

NASA vindt ‘verloren sterrenstelsel’ in het maagd-cluster

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen