Uitdroging is volgens de wetenschap dé redding voor ons milieu

Milieu Sam Dille 6 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Menig wetenschapper is op zoek naar de gouden oplossing om het milieu te redden. Volgens een opvallende strategie kunnen we het beste de stratosfeer uitdrogen.

Om het milieu een handje te helpen, hebben wetenschappers de meest bijzondere innovaties bedacht. Van zonnepanelen tot auto’s die rijden op waterstof. Maar nu denken sommige wetenschappers dat we ook de stratosfeer zouden moeten uitdrogen.

De strategie staat beschreven in een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Science Advances. Het idee is niet ingewikkeld. Het enige wat we hoeven te doen, is waterdamp uit de lucht zuigen. Geen zorgen, het is een stuk minder angstaanjagend dan het lijkt.

Waarom we de stratosfeer moet uitdrogen voor een beter milieu

Misschien denk je dat een beetje waterdamp meer of minder weinig effect heeft. Maar de strategie lijkt daadwerkelijk effect te hebben op ons milieu. Waterdamp werkt als een soort broeikasgas in de lucht om ons heen.

Dat betekent dat de waterdamp in de stratosfeer de warmte van de zon opneemt en het vervolgens terugstuurt naar het oppervlak van de aarde. Als wetenschappers die waterdamp uit de stratosfeer halen, kan dat invloed hebben op hoeveel warmte er in de atmosfeer van de aarde blijft. Dat heeft weer invloed op hoe het met ons milieu gaat.

Het belangrijkste om te onthouden, zeggen de onderzoekers, is dat dit geen oplossing is waarmee klimaatverandering als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het is een kleine stap om te helpen bij het verlagen van de steeds hoger wordende wereldwijde temperaturen.

Dit zou de stratosfeer als het ware uitdrogen. Als er minder waterdamp in de stratosfeer is, kan dit leiden tot een afname van het broeikaseffect en mogelijk bijdragen aan het afkoelen van de atmosfeer. Dat maakt het milieu weer een stukje beter.

Volgens de onderzoekers hoeven we maar ongeveer drie procent van de waterdamp te verwijderen om een wereldwijd effect op het milieu te zien. Er zijn geen vervelende nadelen of bijwerkingen aan de strategie om je zorgen over te maken.

Nog niet genoeg kennis

Maar om dit plan uit te voeren, zijn er nog heel wat technische details die de onderzoekers eerst onder de knie moeten krijgen. Zo zijn er nog niet genoeg mogelijkheden om de waterdamp uit de stratosfeer te halen.

NASA aarde ruimte
Onze echte aarde (Afbeelding: NASA)

Tot die tijd is het een mooi streven in de strijd voor een beter milieu. Het is een belangrijke stap bij het vertragen van de steeds hoger wordende wereldwijde temperaturen die we blijven zien.

Waarom een auto op waterstof stiekem beter is dan de elektrische auto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen