Steven Spielberg en zijn intrigerende connectie met de Star Wars-franchise

Pop-Culture Dunke van Boekel 28 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Steven Spielberg is waarschijnlijk de grootste filmmaker die de wereld ooit heeft gezien. Hij luidde het tijdperk van de blockbuster in met de film Jaws in 1975 en blijft tot op de dag van vandaag nog films maken die door critici bejubeld worden. En al sinds het ontstaan van de Star Wars-franchise vraagt men zich af hoe zo’n film eruit had gezien als Spielberg die had gemaakt.

Het idee dat Spielberg een hand zou moeten hebben in de Star Wars-franchise is ook zeker niet ongegrond. De filmmaker is al sinds laat in de jaren ‘70 goed bevriend geweest met Star Wars -bedenker George Lucas. Sterker nog, Steven Spielberg was één van de eerste Star Wars-‘fans’.

Star Wars-fan van het eerste uur

George Lucas liet na het filmen de ruwe eerste versie van Star Wars zien aan een aantal van zijn filmvrienden. Op z’n zachtst kun je stellen dat de reacties niet bepaald positief waren, behalve die van Steven Spielberg. Hoewel de regisseur wel wat feedback had, zag hij zeker potentie in de space opera van Lucas.

Het moge duidelijk zijn dat Spielberg zijn instinct over Star Wars het toch bij het rechte eind had. De film schoot ver boven de records die de regisseur zelf neer had gezet met Jaws en groeide zoals we allemaal wel weten uit tot één van de grootste franchises van de wereld.

Steven Spielberg’s Return of the Jedi?

Ondanks zijn nauwe band met de franchise is Spielberg maar één keer echt dichtbij het regisseren van een Star Wars-film gekomen. George Lucas was diep ongelukkig tijdens het maken van de eerste Star Wars film en besloot de opvolgers (The Empire Strikes Back en Return of the Jedi) uit te besteden aan andere regisseurs. Richard Marquand sloot de originele trilogie af, maar daarvoor werd Steven Spielberg gevraagd.

Daarentegen mocht Spielberg de film helaas niet regisseren. De filmmaker was lid van de Directors Guild of America, die een beetje pissig was op George Lucas. De iconische opening crawl (je weet wel, die gele letters die de ruimte vervuilen) kwam namelijk in plaats van de credits te verwerken in het openen van de film. Dichterbij is de regisseur uiteindelijk nooit meer gekomen. Stel je dat toch eens voor…

Lucas (links) en Spielberg (rechts) tijdens de opnames van Indiana Jones in 1989. (Afbeelding: ANP/Kippa)

Dat wil niet zeggen dat Spielberg nooit meer in aanraking is gekomen met de franchise. Lucas nam zijn vriend wel eens mee naar de sets van de prequel trilogie en Spielberg was direct betrokken met de pre-productie van een aantal scenes in Star Wars: Revenge of the Sith (bijvoorbeeld het gevecht tussen Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi).

“Toch nog even proberen” dachten ze bij Disney

Toen Disney bezig was met het opzetten van hun Star Wars-sequel trilogie werd Steven Spielberg’s naam ook rond gegooid om de regie van The Force Awakens op zich te nemen. De regisseur wees dit af, maar haalde J.J. Abrams uiteindelijk wel over om de film op zich te nemen.

Steven Spielberg is tegenwoordig nog steeds hard bezig met het maken van films. Zijn laatste project The Fabelmans is genomineerd voor zeven Oscars, dus hij heeft duidelijk nog genoeg te zeggen met zijn werk. Wie weet kan zijn expertise nog eens toegepast worden in een toekomstige Star Wars-film. Wellicht een nieuwe Holiday Special?

Star Wars’ Death Star bestaat en heeft een groot geheim

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen