SYMFONISK: hoe goed is de samenwerking tussen IKEA en Sonos?

Gadgets Mark Hofman 9 apr 2019
Leestijd: 5 minuten

IKEA en Sonos hebben de handen ineen geslagen voor SYMFONISK: een serie speakers met een unieke touch. De grote vraag is alleen: hoe goed komt deze samenwerking uit de verf en wat is onze eerste indruk. Ik was aanwezig bij de onthulling in Milaan en vertel je mijn eerste bevindingen. 

IKEA x Sonos = SYMFONISK

Een aantal weken geleden onthulden Sonos en IKEA de eerste SYMFONISK speaker uit hun collectie. Het ging om de Bookshelf speaker die, zoals je aan de naam al kunt zien, niet alleen te gebruiken is als speaker. Het apparaat is namelijk zelf ook op te hangen, waardoor het mogelijk is om deze als boekenplank te gebruiken voor je muur. Kortom: een mooie speaker met Sonos kwaliteit, die er niet uitziet als een speaker.

Ikea x Sonos SYMFONISK

En dat is de weg die IKEA en Sonos in willen slaan. De bedrijven slaan de handen ineen om elkaars kwaliteiten aan te vullen met als resultaat een serie speakers die opgaan in je interieur. Een ontwikkeling die gisteren bijgestaan werd door de nieuwe tafellamp-speaker. Het is zonder twijfel, op het eerste oog, de perfecte combinatie tussen een lamp en een speaker te noemen. Maar de grote vraag is: is het apparaat wel zo goed als het oogt?

IKEA en Sonos gaven mij gister een aantal demo’s waarin ik een goede eerste indruk kon krijgen van de apparaten. Dit zijn mijn bevindingen.

Ikea x Sonos SYMFONISK

SYMFONISK: speakers op geniale wijze verborgen?

Laat ik bij het design van beide apparaten beginnen. Het idee achter deze samenwerking is om volwaardige speakers op te laten gaan in het interieur van je huis. Kortom: de speakers mogen degelijk opvallen, maar moeten geen onnodige ruimte innemen. En dat doen ze optimaal. De Bookshelf speaker ziet er, op het moment dat hij opgehangen is aan de muur, superstrak uit. Iets wat ook het geval is wanneer je hem rechtop in de boeken kast zet. Het apparaat verdwijnt als het ware uit het zicht en dat is, naar mijn idee, ijzersterk.

Ikea x Sonos SYMFONISK

Iets wat bijgestaan wordt door de tafellamp-speaker die gisteren onthuld is. Dit apparaat is een tafellamp en speaker in een, en eerlijk gezegd ben ik fan. Het design is strak, geeft je het volledige IKEA gevoel en verbergt de speaker op geniale wijze. Tijdens een demonstratie vertelde iemand van Sonos mij dat je, wanneer deze twee lampen naast je televisie staan, mensen gigantisch in de maling kan nemen. Iets wat ik nog geloof ook. Op het eerste gezicht ziet het apparaat er namelijk gewoon uit als een, bijzondere, lamp. Wie goed kijkt ziet de speaker wel degelijk zitten en dat is precies wat we willen hebben.

Goed idee van zowel Sonos als IKEA, en misschien nog wel beter uitgewerkt.

Volwaardige speakers of gemiste kans?

De grote vraag is alleen: hoe goed zijn deze speakers nu precies? IKEA en Sonos lijken zich op het eerste oog vooral op design te richten, maar het is het daadwerkelijke geluid wat er het meeste toe doet. Wat dat betreft hoeft niemand zich zorgen te maken. Of het nu gaat om volume, kwaliteit of diepte: het zit allemaal wel snor.

Ikea x Sonos SYMFONISK

In de eerste demo kregen we de samenwerking tussen zowel de twee nieuwe SYMFONISK speakers als de Sonos One gedemonstreerd. De geluidskwaliteit van die laatste staat al tijden goed bekend en lijkt, zeker bij de tafellamp, probleemloos overgebracht te zijn. Er werd gewisseld tussen de verschillende speakers, ze speelden tegelijkertijd af en wisten een surround sound te produceren in de ruimte. Een goede eerste indruk dus, waarbij ik al snel merkte dat je bij de Bookshelf toch echt een tweede speaker nodig hebt voor het ultieme geluid. Maar daar later meer over.

In de tweede demo werden de speakers in een woonkamer setting gedemonstreerd. Hierbij zagen we vooral de interactie met de Sonos Beam. Waar de demo voor het grootste gedeelte hetzelfde was, werden we op het einde geconfronteerd met het overweldigende geluid van een film. Door middel van een Beam, een tafellamp-speaker en drie Bookshelf-speakers werd ik overrompeld door het geweldig dat door mijn oren knalde. En waar dit normaal gesproken zeker niet positief is, was dat nu wel het geval.

Ikea x Sonos SYMFONISK

De geluidskwaliteit van de SYMFONISK is dus uiterst goed te behappen. Echter moet je als liefhebber van muziek en geluid toch echt aan de slag met de tafellamp. Ondanks het feit dat de Bookshelf ontzettend goede kwaliteit biedt, zeker voor de prijs, is het de tafellamp die het meeste weet te presteren. Althans, dat is hoe ik het beleefde.

Wat is er mis?

Het is moeilijk om te schrijven over wat er nu precies mis is met de Sonos en IKEA samenwerking. SYMFONISK weet me positief te verrassen en ik ben oprecht enthousiast. Wel merk ik, zeker door de demo’s die we gehad hebben, dat vooral de Bookshelf wat ondersteuning nodig heeft. Deze speaker levert goed geluid, maar lijkt niet zijn volledige potentie te benutten wanneer je slechts een exemplaar in de woonkamer hebt staan. Wil je een goed stereo geluid, dan moet je er toch echt minimaal twee aanschaffen. En dat is best jammer.

Daarbij missen beide speakers een microfoon, waardoor Alexa niet beschikbaar is. Althans, niet direct. Mensen met een Sonos One speaker kunnen gebruik maken van de slimme assistent en opdrachten ook via de nieuwe SYMFONISK speakers uit laten voeren. Uiteraard is er dus over nagedacht en is er een oplossing. Maar ideaal, dat is het niet.

Ikea x Sonos SYMFONISK

SYMFONSIK: kopen of laten liggen?

Dat ik erg te spreken ben over de SYMFONISK-collectie mag duidelijk zijn. Het geluid spreekt me aan, het design is heerlijk en de apparaten liggen lekker in de hand. Niet te zwaar, niet te licht en de knoppen voelen stevig aan. De geluidskwaliteit is fantastisch en weet, zeker in vergelijking met de Sonos One, te verassen. Kortom: een succesvolle eerste ervaring.

Zoals ik hierboven vermeldde zijn er ook zeker wat nadelen te vinden. Zo moet je, voor de optimale ervaring, misschien wel twee Bookshelf-speakers aanschaffen. Iets wat niet ideaal is, maar je alles behalve tegen moet houden. De prijs van €99,95 in combinatie met het strakke design en de multi-functionaliteit, zorgen ervoor dat dit apparaat gewoon een sterke speler is. Het enige wat ik, bij beide apparaten, mis is een microfoon en dus ook Alexa ondersteuning. Met een Sonos One of Sonos Beam kun je uit de voeten met de slimme assistent, maar optimaal is het niet.

Ikea x Sonos SYMFONISK

De SYMFONISK Bookshelf-speaker kost €99,95 bij IKEA en de tafellamp-speaker kost je €179. Beide speakers zijn vanaf augustus dit jaar verkrijgbaar bij IKEA.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen