Wetenschappers: ‘Gamen maakt je slimmer’

Games Jelle van Es 9 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Gamen is niet alleen een leuke hobby, volgens onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht zorgt gamen er voor dat je zogenoemde fluïde intelligentie wordt verhoogd. Dit valt te lezen in de Folia.

Gamen is goed voor je

Het onderzoek werd gedaan door Jessica Piotrowski en Patti Valkenburg van de UvA en Karin Fikkers van de UU. Zij hadden als vraagstuk of gamen een positief effect kon hebben op de fluïde intelligentie. Daarmee wordt bedoeld de mogelijkheid om nieuwe problemen op te lossen door bepaalde patronen te herkennen, verbanden te leggen en logisch na te denken. En dat is precies iets dat je als gamer dagelijks doet. Voor het verslaan van een baas denk je na over de zwakke plekken en hoe je die zoveel mogelijk kunt aanvallen, hoe je de verdediging van je tegenstander in FIFA 19 te slim af bent en hoe je in een shooter zoveel mogelijk kills maakt zonder te sterven. Je bent er dagelijks mee bezig als gamen.

gamen
Heel veel slimme mensen bij elkaar

Uit het onderzoek, waarbij 934 kinderen tussen de 3 en 7 jaar oud vier jaar lang werden gevolgd, blijkt nu dat de deelnemers die gamen een hogere fluïde intelligentie hebben. Het onderzoek richtte zich op allerlei soorten games: er werd dus geen onderscheid gemaakt tussen puzzels of een game.

En volgens Piotrowski is met name de fluïde intelligentie in deze tijd handig. Natuurlijk, kennis vormt nog altijd een belangrijke basis, maar dankzij de fluïde intelligentie kunnen mensen goed anticiperen op alle nieuwe problemen die er zijn en ontstaan.

Kortom, de onderzoekers denken dat gamen echt goed voor je is. De grote grap is alleen dat wanneer Piotrowski wordt gevraagd of ze zelf ook gamet, ze dat negatief moet beantwoorden. Loop je dus lekker te verkondigen hoe goed het is, doe je het zelf niet. Alsof de grootste vleeseter ter wereld gaat vertellen hoe goed het is om vegetariër te zijn zeg maar.

Wil je meer lezen over gamen? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen