Je slecht voelen is niet fijn, maar hartstikke goed voor je

Wetenschap Sam Dille 19 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Die ene toets was onvoldoende, of een afspraak ging niet zoals gepland. Op dat soort momenten ben je niet bepaald blij met jezelf. Een vervelende emotie, maar volgens de wetenschap heel goed voor je.

Dit soort emoties zijn best ongemakkelijk, maar spelen een belangrijke rol in ons leven. Ze helpen ons om gebeurtenissen te verwerken en om te reageren op verschillende situaties.

Je kunt emoties vergelijken met een zakmes. Voor elke situaties hebben de hersenen, net als bij zo’n handige gadget, een emotie om met een situatie te dealen. Dus zelfs negatieve gevoelens kunnen heel handig zijn.

Verdriet helpt je met verwerken

Wij mensen worden verdrietig als we iets verliezen, ons machteloos voelen of pijn hebben. Of je nu net een belangrijke wedstrijd hebt verloren of een relatie verbroken hebt: verdriet zorgt ervoor dat we gaan nadenken en analyseren wat er gebeurd is.

De emotie helpt ons om te herstellen van mislukkingen door ons te laten evalueren en risico’s te vermijden. Verdriet zorgt er dus voor dat we informatie op een nauwkeurige manier verwerken en we iets op een volgende manier anders aanpakken. Uiteindelijk kom je dankzij verdriet sterker uit moeilijke situaties.

Hond rouwt
Heel verdrietig. (Afbeelding: Unsplash)

Dankzij de emotie woede overkom je sneller obstakels

Soms kunnen mensen je ontiegelijk irriteren. Die irritatie kan groeien tot boosheid en woede. Maar je kunt natuurlijk ook boos worden van onrecht of een onenigheid met vrienden, collega’s of familie. Samenvattend, wordt het veroorzaakt door obstakels die ons in de weg staan.

De emotie zorgt ervoor dat we actie willen ondernemen en ons focussen op het overwinnen van een obstakel. De emotie kan ons motiveren om onze doelen te bereiken en betere resultaten te behalen. Het uiten van woede kan ook anderen aanzetten om ons te helpen. Dus woede kan nuttig zijn in situaties waarin we worden uitgedaagd en snel moeten reageren.

Woede is ook een emotie
Rustig blijven! (Afbeelding: Unsplash)

De emotie angst verbetert jouw prestaties

Door een donker steegje lopen in de stad, of het kijken van een spannende film, geeft je een ongemakkelijk gevoel. Die angst treedt op als we een bepaalde dreiging voelen.

Het zorgt ervoor dat we alert zijn, snel reageren en bedreigingen opmerken. Angst bereidt ons voor op actie en verbetert jouw prestaties. Het motiveert je om je voor te bereiden op belangrijke gebeurtenissen. De emotie kan ook beschermend gedrag veroorzaken om dreigingen te voorkomen.

Gruwelijke horrorfilm Netflix laat kijkers vol nachtmerries achter, wifi
(Afbeelding: Netflix)

En wat doet verveling eigenlijk?

Er is minder onderzoek gedaan naar verveling dan naar veel andere emoties. Dus het gevoel wordt nog niet zo goed begrepen. Onderzoekers discussiëren nog steeds over wat het is en wat het doet.

Vervellingen komen vaak voor wanneer je je in een situatie bevindt waarin je geen emotionele reactie ervaart. Dit kan gebeuren als emoties vervagen, wanneer je je niet betrokken voelt bij je huidige situatie, of als je geen doelen hebt. Je ervaart dus geen stimulatie die je interesse wekt.

Onderzoekers in de psychologie denken dat verveling een nuttige functie heeft. Als je geen emotionele reactie hebt op je huidige situatie, kan verveling je motiveren om verandering te zoeken. Het kan je aanzetten om nieuwe situaties te verkennen, je denkwijze te veranderen en risico’s te nemen.

13-jarige jongen is eerste die zeldzame hersentumor overleeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen