Als je laptop één van deze 7 tekenen vertoont, is het echt tijd voor een nieuwe

Tablets, Laptops & Computers Sam Dille 17 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Denk je dat je laptop zijn beste tijd heeft gehad? Hier zijn een paar signalen die laten zien wanneer het tijd is om een nieuwe te kopen.

Een laptop gaat meestal een paar jaar mee, maar soms kun je al eerder merken dat hij niet meer doet wat je nodig hebt. Soms kan hij het ook langer uithouden dan je denkt. Maar op een gegeven moment zal zelfs de trouwste laptop het begeven of niet meer goed genoeg zijn voor wat je ermee wilt doen.

Er zijn tal van andere dingen die mis kunnen gaan met zo’n apparaat. Aan de hand van een paar tekenen kun je zelf bepalen of het tijd is voor vervanging. Wij hebben de belangrijkste voor je verzameld.

7 tekenen die laten zien dat je toe bent aan een nieuwe laptop

Is je laptop klaar om met pensioen te gaan, of kan hij nog even mee? Je komt erachter met behulp van deze zeven tekenen. Hier komen ze.

#1 Schermgrootte of resolutie is niet meer voldoende

Het scherm is een van de belangrijkste redenen om een nieuwe laptop te kopen of niet. Als je merkt dat je scherm te klein is, of niet genoeg details laat zien, is het slim om over te stappen naar iets nieuws. Je wilt natuurlijk niet constant een extra monitor aansluiten.

#2 De batterij laadt niet (goed) op

Alle batterijen worden met de jaren zwakker, dus ook die van een laptop. Maar als je batterij zo slecht werkt dat hij om de haverklap aan de lader moet, heb je een flinke rode vlag te pakken. Dat betekent dat je altijd in de buurt van een stopcontact moet zijn, wat het idee van een draagbare laptop nogal teniet doet.

Laptop opladen
Alweer opladen? (Afbeelding: Unsplash)

#3 Je laptop heeft niet genoeg geheugen

Heb je veel bestanden op je laptop staan, dan kan het gebeuren dat het apparaat minder snel werkt. Als je merkt dat jouw apparaat hiermee worstelt, kan het zijn dat je meer RAM nodig hebt.

Maar hier komt het probleem: niet alle laptops laten toe dat je extra RAM toevoegt. Sommige hebben RAM al ingebouwd en vastgezet, dus je kunt er niets aan veranderen. Dan kun je beter een nieuwe laptop kopen.

#4 Je harde schijf zit propvol en je hebt geen andere opslagopties meer

Als je laptop ouder wordt, kan een volle harde schijf een probleem worden. Gelukkig kun je niet-essentiële bestanden overzetten naar een externe schijf of de cloud. Maar dat is niet altijd even handig, en cloudopslag kan duur zijn.

Soms kun je de harde schijf in je laptop upgraden, vooral als het een moderne SSD is. Dan is het gewoon een kwestie van een nieuwe schijf erin stoppen. Maar soms is dat niet mogelijk, vooral als je laptop oud is en nog een ouderwetse harde schijf heeft. Dan is het misschien tijd om een nieuw apparaat te overwegen.

Externe harde schijf laptop
Extra geheugen toevoegen? (Afbeelding: Unsplash)

#5 Je laptop is te groot en niet draagbaar

Laptopdesigns zijn de laatste jaren steeds slanker geworden. Zelfs de goedkopere modellen van vandaag zijn veel draagbaarder dan die van een paar jaar geleden. Dus als je het zat bent om een dik apparaat mee te slepen, kun je nu waarschijnlijk een veel betere vinden die beter bij je past.

#6 De laptop wordt snel heet

Het is heel normaal dat je laptop soms heet wordt. Vooral bij het uitvoeren van ‘grote’ taken. Maar als je laptop constant lawaai maakt door de ventilator en zo heet wordt dat je hem niet eens meer op schoot kunt houden tijdens simpele taken, dan is er iets niet pluis. Een goede schoonmaakbeurt kan helpen, maar als je apparaat echt oud is, moet je misschien kijken naar een nieuwe.

Zon in de zomer
Bloedheet! (Afbeelding: Unsplash/Herbert Goetsch)

#7 Je interesses en verwachtingen zijn veranderd

Na verloop van tijd veranderen je behoeften en wat je van je laptop verwacht. Misschien heb je een paar jaar geleden een laptop gekocht voor eenvoudige taken zoals huiswerk en surfen op internet, maar nu heb je een nieuwe baan waarvoor je een krachtigere computer nodig hebt. Of misschien wil je nu meer gamen en heb je een laptop nodig die dat aankan.

In dit soort situaties kan je oude laptop gewoon niet meer aan je eisen voldoen. Dus in plaats van te worstelen met een oude die niet meer werkt zoals je wilt, is het misschien tijd om te investeren in iets nieuws dat beter past bij wat je nodig hebt.

5 punten waar je op wil letten als je een nieuwe laptop koopt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen