Wanneer Elon Musk de eerste volledig autonome Tesla verwacht

Elektrische auto's Wesley Akkerman 23 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Tesla-CEO Elon Musk doet wederom een voorspelling over zijn zelfrijdende auto’s en het moment waarop ze geen bestuurder meer nodig hebben. Dat doet de omstreden topman wel vaker en tot nu toe leidde dit doorgaans tot teleurstellingen. Iedere keer blijkt er iets niet te kloppen of te werken, waardoor de belofte vooruit schuift.

Afgelopen vrijdag was Tesla-CEO Elon Musk in Brazilië. De reden voor de reis: een partnerschap opzetten met de lokale regering voor het opzetten van een Starlink-verbinding in het Amazonegebied. Daar komen natuurlijk veel journalisten op af, die hem ook vroegen naar de ontwikkelingen omtrent autonome auto’s.

Tesla-auto’s die helemaal zelf rijden

Eén van de onderwerpen was natuurlijk wanneer Tesla-auto’s helemaal geen menselijke bestuurder meer nodig hebben. Als we de lokale media mogen geloven (via Electrek), dan gebeurt dat over ongeveer een jaar. In mei 2023 zouden de autonome auto’s van de fabrikant dus volledig zelfstandig zijn, aldus Elon Musk.

Tesla Model S Apple Music
Tesla Model S (Afbeelding: Tesla)

Het is niet de eerste keer dat Musk wilde voorspellingen doet. Tot op heden is het echter zo dat weinig voorspellingen daadwerkelijk uitkomen. Anders hadden we allang een Full Self-Driving-versie gehad die geheel zelfstandig de weg op gaat. De software is nog niet zo ver en onduidelijk is of Musk de nieuwe deadline wél haalt.

De software maakt fouten

De huidige Full Self-Driving-software van Tesla maakt nog wel eens fouten. Daarom moet je als bestuurder altijd alert zijn en op elk moment het stuur kunnen overnemen. Bovendien zijn wetten in verschillende landen nog helemaal niet ingericht op auto’s die volledig autonoom de openbare weg op gaan.

Maakt Tesla van deze veelgevraagde functie toch een realiteit?

Het idee is nu dat Tesla natuurlijk de software blijft verbeteren, totdat auto’s daadwerkelijk zelfstandig de weg op kunnen. Het bedrijf hoopt dat het systeem uiteindelijk veilig genoeg wordt, zodat je als bestuurder niet meer hoeft op te letten. Of dat echter binnen nu en een jaar gebeurt, dat is niet met zekerheid te stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Electrek

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen