Tesla kopen? Deze 5 dingen moet je eerst weten!

Elektrische auto's Sam Dille 11 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Je hebt hebt je zinnen gezet op een gloednieuwe Tesla. Dat is begrijpelijk, maar het kan handig zijn om nog een keer goed na te denken. Er zijn namelijk een aantal dingen die je moet weten.

Wat je ook van Tesla vindt, je kunt niet ontkennen dat het bedrijf elektrische voertuigen produceert van topkwaliteit. Tesla’s hebben een uitgebalanceerde combinatie van snelheid, stijl en technologie. Eigenaren genieten van het feit dat hun auto’s milieuvriendelijk zijn en geld besparen. Tesla heeft zelfs een Biohazard Defense-modus, die de luchtstroom verhoogt: voor het geval er een nucleaire oorlog uitbreekt.

Vijf dingen die je moet weten voordat je een Tesla aanschaft

Maar voordat je een Tesla aanschaft zijn er wel een paar dingen die je moet weten. Er zijn namelijk veel positieve punten aan het hebben van een elektrische auto, maar om een goede keuze te maken moet je optimaal geïnformeerd zijn.

1. Tesla’s batterijen liggen heel goed in de markt

Een belangrijke reden waarom Tesla een voorsprong heeft op haar concurrenten, is de kwaliteit van de batterijen. Door innovatieve productie, vermindering van afvalstoffen en zuinige verkoop, blijven Tesla’s kosten van batterijproductie dalen. Daarnaast worden de batterijen gezien als de beste vanwege de cellen van partner Panasonic. Tesla blijft naar de toekomst kijken door voortdurend de batterijpaketten en -samenstellingen te verbeteren. Hoewel er soms problemen waren met oververhitting van batterijen, is het koelsysteem redelijk geoptimaliseerd. Dankzij het gebruik van een vloeibare-glycol-koelvloeistof, is de kans op een oververhitte batterij flink gedaald.

Tesla batterij
Batterijen van topkwaliteit! (Afbeelding: Tesla)

2. Voertuigen van Tesla zijn niet perfect

De voertuigen van Tesla staan bekend als iconisch en luxueus en dat zijn ze natuurlijk ook. Hoewel het makkelijk is om je blind te staren op de complexe technieken van de EV’s, hebben Tesla’s soms wat problemen. De meest voorkomende zijn: problemen met de mogelijkheden van de stuurautomaat en de afstelling van cruisecontrol; af en toe verlies van vermogen; defecte stuurbekrachtiging en een voortijdig versleten batterij. Gelukkig zijn deze problemen zeldzaam. Tesla verbetert ook regelmatig haar software en blijft te zoeken naar manieren om de stuurautomaat te verbeteren. Je kan ook zelf wat doen tegen complicaties. Bij een oververhitte deurgreep kun je bijvoorbeeld parkeren in de schaduw en een versleten batterij kan je makkelijk laten vervangen.

3. Beperkte mogelijkheden om op te laden

Dit is een probleem waar alle EV-fabrikanten tegenaan lopen. In tegenstelling tot benzinestations die zich in bijna elke uithoek bevinden, zijn er maar weinig laadstations. Naarmate elektrische voertuigen steeds populairder worden, zullen vast ook de laadmogelijkheden toenemen. Tesla is zelfs van plan meer voorzieningen aan zijn laadstations toe te voegen. Kortom, voor de meeste Tesla-eigenaren is dit maar een klein minpuntje.

EV opladen
Waar kun je jouw EV opladen? (Afbeelding: Tesla)

4. De gemiddelde levensduur van een elektrische auto

Bij het inschatten van de levensduur van een EV spelen verschillende factoren een rol. Verschillende onderdelen van een voertuig verslijten bijvoorbeeld in een ander tempo, het aantal gereden kilometers kan drastisch variëren en het algehele onderhoud van het voertuig heeft invloed. Aangezien elektrische voertuigen nieuwer zijn op de automarkt, worden er nog steeds gegevens verzameld over hun levensduur. Er bestaan Tesla’s die meer dan zeshonderdduizend kilometer hebben afgelegd! Houd er wel rekening mee dat dit zeldzame gevallen zijn. Hoewel sommige fabrikanten beweren 22-jarige batterijen te hebben, zijn er niet genoeg concrete gegevens om een ​​exacte levensduur te concluderen. Maar in vergelijking met benzineauto’s: elektrische auto’s gaan, met goed onderhoud, gemakkelijk meer dan 300.000 kilometer mee.

5. Tesla ontwikkelt extreem veilige voertuigen

Tesla heeft altijd beweerd dat haar voertuigen de veiligste ter wereld zijn en veel autoveiligheidsorganisaties zijn het daarmee eens. Elk Tesla-voertuig heeft in elke veiligheidscategorie vijf sterren gekregen van de NHSTA, een toonaangevende autoriteit op het gebied van autoveiligheid in de Verenigde Staten. Het lage zwaartepunt maakt rollen bijna onmogelijk, en de kreukelzones en gevelbeplating voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen in zijn klasse. Naast het ontwerp van het voertuig blijft de software toonaangevend op het gebied van veiligheid. Het briljant ontworpen camerasysteem en dodehoekdetectie signaleren potentiële gevaren voordat de chauffeurs dat doen, en als het voertuig een dreigende botsing detecteert, remt hij automatisch.

Elektrisch en niet te duur: dit zijn de goedkoopste auto’s van 2022

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen