Deze versie van de Tesla Model S heeft een range van dik 1.400 kilometer

Elektrische auto's Thomas Aalderink 12 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Met een range van dik 600 kilometer behoort de Tesla Model S tot de elektrische auto’s met het grootste bereik. Dit model kan echter nog een stuk verder komen als je er een andere accu in gooit. Zo bewees Our Next Energie. Zij kregen het voor elkaar om ruim 1.400 kilometer af te leggen op een enkele lading.

De Amerikaanse start-up Our Next Energie heeft daarvoor niet veel aangepast aan de Tesla Model S. Eigenlijk is alleen de accu anders. De standaard Tesla-accu werd verwijderd en vervangen door het Gemini-accupakket. Vervolgens ging de Model 3 op een rollenbank en werd de cruisecontrol op 90 kilometer per uur gezet. Een kleine zestien uur later was de accu leeg en stond de teller op 1.419 afgelegde kilometers.

Tesla Model S met bizarre range

Dik 1.400 kilometer op een enkele lading. Dat is meer dan een verdubbeling van de range die een standaard Tesla Model S heeft. Dit heeft zoals gezegd alles te maken met de accu. In deze bizarre Tesla vinden we een Gemini-accupakket. Wat deze anders maakt dan de accu’s die we in hedendaagse elektrische auto’s tegenkomen, is vooral de energiedichtheid.

De accu van Gemini heeft een energiedichtheid van 416 Wh/L. Dit is vele male hoger dan de huidige standaard en zelfs hoger dan de accu van de recent getoonde Mercedes-Benz Vision EQXX. Dit concept uit Duitsland maakte veel indruk op de CES, vooral dankzij een range van 1.000 kilometer. De accu die voor deze Mercedes gebruikt wordt heeft een energiedichtheid van 400 Wh/L.

Baanbrekend accu-pakket

Door de hoge energiedichtheid kun je veel meer energie opslaan in dezelfde ruimte. Dit betekent dus ook dat de accu’s niet groter worden. Het Gemini-accupakket met een capaciteit van 204 kWh neemt dus niet per se meer ruimte in dan de accu die je nu in de standaard Tesla Model S tegenkomt.

Elektrische auto Tesla Model S Gemini range
De Tesla van de toekomst? (Afbeelding: Our Next Energy)

Een andere belangrijk verschil tussen de standaard accu en de Gemini-accu is de samenstelling. De baanbrekende accu bestaat uit twee delen met elk een eigen chemische samenstelling. Eén van die delen kan door een chemisch proces het deel dat uit lithium-ijzer-fosfaat-cellen bestaat weer bijladen. Daarnaast wordt ook gebruikgemaakt van AI om het maximale uit iedere lading te halen.

De elektrische auto’s van de toekomst

Of de Gemini-accu de accu van de toekomst is, moeten we nog zien. Het is in ieder geval weer een stap in de goede richting. Gelukkig staan er op de korte termijn ook mooie dingen op de planning. Zo zijn dit de vijf elektrische auto’s waar wij dit jaar het meest naar uitkijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen