Sam Dille
Sam Dille Elektrische auto's 4 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla sluit 2020 ondanks de coronacrisis af met een indrukwekkend record

De coronatijd is een ramp voor een hoop bedrijven. Toch zijn er ook uitzonderingen die juist groei doormaken in deze pandemie. Zo ook Tesla.

Tesla is in de laatste drie maanden van 2020 lekker bezig geweest. Met een record aantal leveringen in de laatste maanden van het jaar, behaalde de fabrikant toch haar jaardoelstelling ondanks corona. Tesla-oprichter Elon Musk meldde dat de jaaromzet steeg met 36 procent na het laatste kwartaal van 2020. Deze bizarre prestatie overtrof alle verwachtingen.

Tesla groeit door in coronatijd

In totaal leverde Tesla afgelopen jaar wereldwijd 499.550 auto’s. Ruim 180 duizend van deze voertuigen werden geleverd tussen oktober en december. Met dit aantal behaalt de fabrikant toch nog (bijna) haar jaardoelstelling. Deze had het bedrijf gemaakt aan het begin van het jaar, nog voor de coronapandemie.

Door corona moest de Teslafabriek in Fremont afgelopen voorjaar noodgedwongen sluiten. Hierdoor moesten werknemers de rest van het jaar harder werken om de doelen te behalen. Musk kwam met een slim idee om zijn personeel ondanks alles gemotiveerd te houden. Zo deelde hij beloningen uit zoals gratis zelfrijdende features op Tesla auto’s ter waarde van 10.000 dollar.

Ondanks dat de coronapandemie de productie een stuk lastiger maakte, zijn de doelen toch behaald. Musk noemt hun prestatie “een belangrijke mijlpaal”. Hij twitterde: “Zo trots op het Tesla-team voor het bereiken van deze belangrijke mijlpaal! Bij de start van Tesla dachten we dat we een kans van 10% hadden om überhaupt overeind te blijven.”

De fabrikant heeft in 2020 meer dan 509.000 auto’s gemaakt. De productie van de SUV Model Y is inmiddels ook begonnen in de fabriek in Shanghai. De leveringen zullen naar verwachting binnenkort beginnen, zei Tesla.

Torenhoge aandelen

De aandelenkoers van de autofabrikant eindigde het jaar op meer dan 705 dollar. Dit is een achtvoudige stijging ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf wordt op een waarde geschat van 669 miljard dollar. Twintig procent is in handen van Musk. Eerder dit jaar haalde Tesla Toyota in al ‘s werelds meest rijke autofabrikant.

Musk probeerde Tesla te verkopen

Nu is Tesla een groot succes, maar een paar jaar geleden hing de vlag er heel anders bij. Elon Musk probeerde zelfs nog om zijn automerk te verkopen aan Apple. Gek genoeg zag Tim Cook het toen niet zitten om in gesprek te gaan met Elon Musk. Lees hier wat er aan de hand is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!