Tesla heeft problemen met de Autopilot en roept massaal auto’s terug

Elektrische auto's Jeroen Kraak 13 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

In de Verenigde Staten roept Tesla 2 miljoen auto’s terug vanwege een Autopilot-functie. De grote vraag is of je binnenkort ook in Nederland met je elektrische auto terug moet naar de garage.

In de Verenigde Staten staat Tesla onder druk. Tijdens bijna 1.000 ongelukken in het land waarbij een elektrische auto van het merk betrokken was, stond een bepaalde Autopilot-functie aan. Met een software-update moet het probleem verholpen worden.

Deze terugroepactie is bekendgemaakt door de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration. Het liet weten dat Tesla in had gestemd met een terugroepactie. Hierdoor moeten 2 miljoen Tesla’s een software-update krijgen.

Tesla roept deze elektrische auto’s terug

Om precies te zijn functioneerde de Autosteer-functie van Autopilot niet goed in alle Tesla Model S-, X-,  Y- en 3-modellen. Dit is de rijstrookassistent die ervoor zorgt dat je niet buiten de rijbaan belandt. Deze functie moet tegelijkertijd checken of je je handen wel aan het stuur houdt, zodat je kunt ingrijpen. Dat deed de functie echter onvoldoende.

Na de update gaat je Tesla beter controleren of je je handen aan het stuur houdt. Als je dat toch niet doet, krijg je nog meer meldingen. Als je die te vaak negeert, kan Tesla de functie op je elektrische auto zelfs schorsen.

Belastingen en subsidies: zo veel kost de elektrische auto in 2024
De prijs van een Tesla Model 3 is dit jaar flink gedaald. (Afbeelding: Tesla)

Voor de software-update hoeven Tesla-bezitters overigens niet per se naar de garage. Hij is ook gewoon thuis te installeren.

Volgt Nederland?

Dit bericht komt na berichtgeving van The Washington Post een aantal dagen eerder. Daaruit bleek dat tenminste acht ernstige ongevallen in de Verenigde Staten plaatsvonden in situaties waarbij de Autosteer-functie niet had mogen worden ingeschakeld. De feature in Autopilot is alleen bedoeld voor gebruik op snelwegen en wegen met beperkte toegang.

Het zijn zeker niet de eerste problemen met de Autopilot van Tesla. In februari riep de autobouwer al 363.000 elektrische auto’s terug nadat bleek dat de Full Self Drive-functie verkeerswetten zou overtreden. Dit zorgde voor gevaarlijke situaties op kruispunten.

De terugroepactie geldt alleen nog voor de Verenigde Staten. Over de rest van de wereld en Nederland is niets bekend. Toch ligt het voor de hand dat de update ook naar Nederland komt, aangezien hier de functie uit Autopilot ook gewoon te gebruiken is.

Tesla komt met iPhone-functie die iedere elektrische auto zou moeten hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen