Tesla verhoogt prijs voor volledig zelfrijdende auto

Tech Wesley Akkerman 21 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Tesla is voornemens de prijs van de FSD-bètasoftware te verhogen. Dankzij deze software kunnen de elektrische auto’s van het bedrijf helemaal zelf rijden. De afkorting FSD staat voor Full Self Driving, waardoor je het stuur dus uit handen kunt geven. Maar je moet natuurlijk wel altijd de controle kunnen overnemen in noodsituaties.

Wanneer je een Tesla koopt, dan krijg je daar gratis de Autopilot bij. Maar wanneer je nog even een paar knaken extra investeert (zeg, iets van meer dan tienduizend euro), dan krijg je toegang tot de FSD. Dat is een ander softwarepakket, dat helaas al jaren in bèta is. Maar dergelijke software moet je nou eenmaal goed testen.

De belofte van Tesla

Want als auto’s zelf alles kunnen beslissen tijdens het rijden, dan moet je er zeker van zijn dat alles ook goed gaat. Het is in elk geval de belofte van Tesla dat zijn auto’s mettertijd volledig autonoom worden. Het pakket biedt verschillende onderdelen aan, zoals parkeer- en navigatiefuncties en gidssystemen.

Grootste probleem elektrische auto lijkt nu echt opgelost
De Tesla Model S Plaid. (Afbeelding: Tesla)

Maar zover is het dus nog niet. Onlangs maakte CEO Elon Musk wel meer bekend over de capaciteiten van FSD. De auto’s van meer dan honderdduizend gebruikers (een inmiddels gestagneerd aantal) gaan beter om met bochten naar links en herkennen dieren. Daarnaast gaan de auto’s ook beter om met mensen en fietsers.

Belachelijk goedkoop

De prijs van FSD gaat dus omhoog, maar Musk liet helaas niet weten hoe hoog de prijsstijging dan wordt. Wel laat de Tesla-topman weten dat het huidige pakket “belachelijk goedkoop is”. Musk laat niet weten of het maandelijkse abonnement in prijs omhoog gaat — daar horen we dus mogelijk later nog meer over.

De prijsstijging vindt plaats voordat de ‘wide beta’ gelanceerd wordt. Dat betekent dat iedereen op dat moment de bèta kan gebruiken, met alle risico’s die daaraan verbonden zijn. Maar daar moet je dus ook flink voor in de buidel tasten. Het wachten is nu op het moment dat de bèta dus breed beschikbaar is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen