The Batman review: verbreekt Robert Pattinson de DC-vloek?

Films & Series reviews Jeroen Kraak 2 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Een van de meest iconische superhelden is terug van weggeweest. In The Batman zien we Robert Pattinson als Bruce Wayne.

The Dark Knight is een van mijn meest favoriete superheldenfilms. Dat had meteen ook een nadeel voor mij, want de Batman-films die daarna kwamen konden me nooit echt meer bekoren. Tuurlijk waren de twee andere films van Christopher Nolan zeer goed en zette Ben Affleck een redelijke Bruce Wayne neer, maar dat magische gevoel bleef uit. Nu is echter alles anders en dat door verrassend genoeg Robbert Pattinson en Matt Reeves.

The Batman is terug

Bij fans was er voorafgaand veel twijfel bij de aankondiging van Robert Pattinson als Batman. Ook voor mezelf moest ik het een tweede keer lezen. Kon de acteur die we kennen uit films als The Twilight Saga en Tenet de rol van Batman wel vervullen? Na het zien van The Batman is het echter zo klaar als klontje: hij doet het fantastisch.

The Batman gaat over Bruce Wayne. Na het verlies van zijn ouders raakt hij in een zwart gat. Zijn vader die burgemeester van Gotham was, is nog steeds zijn grote voorbeeld. Hij deed veel voor de bevolking en dat wil Wayne ook doen. Dat doet hij op een bijzondere manier: door als Batman de stad proberen te beschermen.

Een andere superheld

Aan het begin van deze film is Batman nog vrij onbekend bij de inwoners van Gotham. Dat verandert echter als de huidige burgemeester wordt vermoord. In een filmpje laat een gemaskerde man (the Riddler) weten dat hij de waarheid wil horen. De burgemeester is dan ook niet de enige die tot de slachtoffers van The Riddler behoort, want hij heeft het op meer belangrijke mensen gemunt. Door middel van cryptische aanwijzingen aan The Batman probeert hij die waarheid te openbaren.

The Batman
Batman is terug (Afbeelding: Warner Bros.)

The Batman is wellicht wat anders dan je verwacht. De setting van Gotham City is wat veranderd ten opzichte van de eerdere films. Zo speelt deze zich meer af in de moderne tijd. Ook is de film wat duisterder en doet dat meteen terugdenken aan The Dark Knight. Een andere opvallende keuze van regisseur Matt Reeves is dat we Batman meer dan ooit zonder masker zien. Eigenlijk gaat de film meer over Bruce Wayne en zijn gedachten zelf, dan zijn rol als Batman. We zien een prachtig verhaal achter de superheld.

The Batman is anders maar toch herkenbaar

In de film zien we dan ook wat minder actie dan dat je wellicht van een Batman-film kent. Toch zitten er af en toe wel fantastische actiescènes in die we niet zullen verklappen. Daarin valt vooral de beeldkeuze op van Reeves. Hij heeft een bijzondere eigen kijk. Het wordt daardoor wat duisterder, maar dat komt het verhaal ten goede.

De speurtocht naar The Riddler door Batman doet wat denken aan een detectivefilm, waarbij je jezelf soms afvraagt of je naar een mix zit te kijken van Agatha Christie met een Riddler die door Stephen King had kunnen worden bedacht.

HBO Max The Batman beste films want awards
The Batman is terug. (Afbeelding: Warner Bros.)

Het mooie is dat Reeves als geen ander weet te spelen met de bekende elementen uit de Batman-franchise. Zo zien we verschillende personages als Catwoman en The Riddler net weer wat anders, maar zijn ze tegelijkertijd heel erg herkenbaar. Het zorgt voor de echte fan voor verrassingen. Dat moet ook wel om de kijker te blijven boeien, want de film duurt bijna drie uur.

Goed acteerwerk

Pattinson is echter niet de enige acteur die een fantastische prestatie levert. Ook Zoë Kravitz is een geweldige Catwoman. De chemie tussen haar en Pattinson komt goed en natuurlijk over. Ook Paul Dano verdient de nodige credits. Zijn rol als The Riddler vervult hij met verve. Het is lastig om een gestoorde genie neer te zetten en vergt veel inlevingsvermogen, maar Dano weet dat geloofwaardig te doen. Gelukkig ziet The Riddler er nu wel wat anders uit, want een groen spandexpakje a la Jim Carrey zou ‘m wat minder staan.

Fantastische muziek

Maar wat deze film nog net een beetje sterker maakt is de soundtrack die de beelden nog erger versterken. We herinneren ons natuurlijk allemaal Hans Zimmers fantastische muziek die hij voor The Dark Knight maakte. Nu weet Michael Giacchino dat op een zelfde manier te doen voor The Batman. De muziek is fantastisch en weet de donkere sfeer nog meer te versterken. Al vanaf de eerste tonen in het begin voel je jezelf echt in een andere wereld gezogen.

Al met al is het nu al een toptijd om superheldenfilmfan te zijn. In december werden we al verwend met Spider-Man: No Way Home en deze film kan zich daar zeker mee meten. Met een fantastische trailer van Doctor Strange in the Multiverse of Madness en met Thor: Love and Thunder die dit jaar ook nog uitkomt is het echt smullen geblazen.

The Batman

Warner Bros

8.5 Score

Pluspunten

  • Verhaal
  • Muziek
  • Acteurs

Minpunten

  • Minder actie

The Batman zet de franchise rondom onze favoriete vleermuis opnieuw neer. Het is dan ook een goede basis voor meer films. Dat een aantal facetten uit deze titel (die we niet zullen spoilen) een eigen serie op HBO Max krijgen, is dan ook niet raar. We kijken er nu al naar uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen