Wordt The Finals de nieuwe Call of Duty: Warzone?

Games Rik Claessen 23 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Met een subtiele release, soepele gameplay en héél véél slopen speelt The Finals mogelijk in op een behoefte die spelers van andere Battle Royales, zoals Call of Duty: Warzone, niet wisten dat ze die hadden. Namelijk de gehele map met de grond gelijk maken.

Veel gratis spellen die verschijnen zijn een variatie op de welbekende battle royale. Al helemaal wanneer de games gebruik een battle pass systeem hebben waarmee, cosmetica en hebbedingetjes verdient kunnen worden. Na de béta van een tijdje terug, is The Finals nu officieel beschikbaar. Het is een free-to-play shooter voor Playstation 5, Xbox series X/S en PC.

Sommigen bestempelen de game als battle royale. Daarmee doet het de soepele gameplay van The Finals absoluut geen recht. Bij de populaire battle royales, zoals Call of Duty: Warzone en Fortnite, verzamel je wapens en schiet je je tegenstanders overhoop in een alsmaar krimpende arena. Het feit dat The Finals zich óók in een arena afspeelt, is misschien de oorzaak van de verwarring. Het leuke aan dit nieuwe spel is dat die arena niet krimpt, maar tot de laatste baksteen omver geknald kan worden.

Hoe werkt The Finals?

In The Finals strijd je met je groepje van drie tegen twee of drie andere teams. Er zijn twee gamemodes die allebei om geld draaien. In de eerste mode probeer je een geldautomaat veilig te stellen terwijl anderen die proberen te veroveren.

De tweede gamemodus draait om snelheid: neergeschoten spelers laten munten vallen die je zo snel mogelijk in een van de wisselende kassa’s moet mikken. Qua thema onderscheidt The Finals zich dus van Call of Duty: Warzone of Fortnite. Niet als laatste overeind blijven staan, maar snel cashen en knallen.

Bij The Finals kies je tussen één van drie verschillende classes. Daar kan Call of Duty: Warzone nog van leren
Embark Studios

Bij The Finals keer je terug in de arena. Is dat iets bovennatuurlijks? Nee. Het spel speelt zich af in een soort E-sportstoernooi, inclusief commentaar, dat soms erg doet denken aan Ready Player One.

We noemden het al eerder: de gehele arena kan met de grond gelijk gemaakt worden. Last van campers of groepjes die zich schuilhouden in gebouwen net als bij Call of Duty: Warzone, zul je dus niet zo snel hebben.

Verschillende classes

The Finals kent drie verschillende classes met ieder zijn eigen wapens, gadgets en abilities. De light-class is vliegensvlug en dodelijk, maar heeft weinig health. Medium is er voor support, met een healingbeam en een turret. Voor het echte sloopwerk moet je bij de heavy-class zijn: die kan net als de Hulk door muren heen beuken alsof het niets is.

Die drie classes, gecombineerd met verschillende maps die volledig verwoest kunnen worden, bieden The Finals een snelheid en dynamiek die andere battle royales en free-to-playgames minder goed kunnen leveren.

Zeker als je met vrienden speelt zijn er veel combinaties mogelijk. Verdeel je de heavy, medium en light class eerlijk voor een divers team of sla je alles kort en klein met drie heavy spelers? Meerdere speelstijlen zijn mogelijk, wat de meta afwisselend en fris houdt.

Call of Duty: warzone of toch The Finals?

Verder is er nog een tournament-mode waar je in toernooistijl verschillende rondes tegen andere teams strijdt. De spelregels zijn wel iets aangepast, zo kun je op verschillende manieren geld krijgen en kun je maar een beperkt aantal keer respawnen.

Wie op zoek is naar overlevingsdrang en het jagen op andere spelers is toch beter uit bij Call of Duty: Warzone. The Finals geeft wel een mooi signaal dat de online shooters frisse wind kunnen krijgen uit onverwachte hoek.

Geliefde Battle Royale-modus krijgt een klap van LEGO in Fortnite

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen