[Review] The Irishman vanaf vandaag op Netflix: zo goed is de film

Films & Series Martijn Pijnenburg 27 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Fans hebben lang moeten wachten, maar vanaf vandaag is eindelijk The Irishman via Netflix te bekijken. Hierin zien we niet alleen Robert De Niro en Al Pacino eindelijk weer eens samen in een film, het is tevens de eerste keer dat Pacino aan een Martin Scorsese film meedoet. Alsof dat nog niet genoeg is kunnen ook nog eens Goodfellas (en Home Alone!) acteur Joe Pesci in deze Netflix original terugzien.

De vraag was alleen of deze misdaadfilm veteranen het nog wel in zich hadden. Gezien de verwachtingen voor deze film erg hoog lagen was de kans namelijk vrij groot dat hij in de praktijk een beetje zou tegenvallen. Of dat voor mij van toepassing was lees je in de onderstaande review.

The Irishman review

De inspiratie voor The Irishman komt vanuit het boek ‘I Heard You Paint Houses’ van Charles Brandt, dat weer gebaseerd is op de vermissing van vakbondsleider Jimmy Hoffa. Dit omstreden figuur had blijkbaar banden met de maffia, die hoogstwaarschijnlijk wat met de verdwijning te maken hadden. Ondanks dat het mysterie nooit officieel is opgelost wist Brandt gangster Frank Sheeran jaren later zover te krijgen om een verklaring voor de vermissing van Hoffa te geven. Of hij de waarheid sprak is nooit bewezen, maar toch zien we in The Irishman hoe zijn versie van het verhaal eruit ziet.

De film trapt af met een van de hoofdpersonages die terugblikt op zijn leven. Vervolgens verschuift de focus naar een jonge Frank Sheeran, die als chauffeur werkzaam is voor een vleesbedrijf. Per toeval komt hij in contact met de invloedrijke maffiabaas Russell Bufalino, die hem een klusje aanbiedt. Gezien dit naar tevredenheid wordt uitgevoerd besluiten de twee om samen te blijven werken. Als vakbondsleider Jimmy Hoffa vervolgens bij Russell aanklopt voor een ”vakman” schuift deze Frank naar voren. De twee ontwikkelen een goede band, maar gezien de vele vijanden van Hoffa is het voor Frank soms lastig om een kant te kiezen…

Met The Irishman biedt Martin Scorsese de kijker weer een pakkende ”rondleiding” in het criminele milieu en stelt hij je voor aan de uiteenlopende figuren die in dat wereldje rondlopen. Ook wordt je als kijker op de hoogte gebracht van de gebruiken en gewoontes uit de maffiawereld. Dit alles gebracht op een manier zoals alleen Scorsese dit lijkt te kunnen. Ondanks de lange speelduur gebeurt er van alles in de film, waardoor je jezelf werkelijk geen seconde hoeft te vervelen.

Als vanouds

Gezien het feit dat zowel Pacino, De Niro als Pesci inmiddels al flink op leeftijd zijn waren ze eigenlijk te oud om The Irishman te maken. Vandaar dat ze in een groot deel van de film door middel van zogeheten de-aging techniek wat jonger zijn gemaakt. Het idee dat ik in bepaalde scenes naar bewerkte gezichten zat te kijken was voor mij ietwat onwennig, maar toen ik eenmaal in het verhaal zat viel het echter niet meer op.

The Irishman Al Pacino
Afbeelding: Netflix (Bron: Netflix)

De nabewerking deed overigens niet af aan de acteerprestaties. Robert De Niro presteert na enkele tenenkrommende films in The Irishman weer op het niveau dat we van hem gewend zijn. Ondanks dat hij een keiharde vent speel zijn er ook scenes waarin zijn gezichtsuitdrukking het werk doet. Ook Joe Pesci mag er zijn, al moet ik wel zeggen dat een echt memorabele scene (zoals hij in Goodfellas een aantal had) ontbrak. Al Pacino was daarentegen flink opdreef en wist de charismatische maar koppige Jimmy Hoffa erg goed te vertolken.  scenes waarin de legendarische acteur als vanouds losgaat en de beledigingen je om de oren vliegen. Dit zorgt ervoor dat er ondanks het zware thema ook wat te lachen valt.

Niet vernieuwend

Is The Irishman dan op geen vlak teleurstellend? Ondanks dat ‘teleurstellen’ misschien niet het juiste woord is moet ik wel bekennen dat de film weinig vernieuwend is. Het geheel verschilt qua thematiek en verloop namelijk niet zoveel met eerdere Scorsese titels zoals Casino en het eerdergenoemde Goodfellas. Al is dat gezien de kwaliteit van deze titels natuurlijk allesbehalve erg. Daarnaast vertelt The Irishman een geheel ander verhaal, dat ook nog eens gebaseerd is op een van de grootste mysteries uit de Amerikaanse geschiedenis.

Robert De Niro
Afbeelding: Netflix

The Irishman: The Good & The Bad

The Good

  • Ouderwets goede Scorsese film
  • Briljante cast
  • Interessant verhaal
  • Sterke soundtrack

The Bad

  • Niet erg vernieuwend
  • Wellicht te lang voor de gemiddelde kijker

Ideaal kerstvakantie materiaal

The Irishman zal misschien niet de geschiedenisboeken in gaan als de meest invloedrijke titel die Martin Scorsese ooit gemaakt heeft, maar dat neemt niet weg dat het een erg goede film geworden is. Het verhaal is pakkend, de cinematografie geweldig en alles is voorzien van een sterke soundtrack die gevuld is met hits uit de periode waarin de film zich afspeelt. Daarnaast was het geweldig om de drie misdaadfilm veteranen weer eens in actie te zien.

Waar Netflix aanbod veel hersenloos binge-materiaal kent is The Irishman een film waarvoor je echt moet gaan zitten. Dus mocht jij jezelf deze kerstvakantie vervelen, geef hem dan zeker een kans!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen