The Line (€1 biljoen) moest 170 km lang worden, maar is nu nog maar 2,4 km

Lifestyle Mark Hofman 10 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Saoedi-Arabië ging voor 170 kilometer aan futurisme, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met een constructie die bijna 71 keer zo klein is.

Het Neom project is misschien wel een van de meest besproken projecten van de afgelopen tien jaar. Naast een zwevend industrieel complex en de meest krankzinnige resorts zou er in het gebied van 26.500 vierkante kilometer ook een lineaire stad worden gebouwd ter grootte van 170 kilometer.

Saoedi-Arabië maakte rond de 1 biljoen euro vrij voor de stad die door velen al het futuristische epicentrum van de wereld werd genoemd. Hoewel dat epicentrum nog steeds werkelijkheid kan worden, zal deze wel een stuk minder indrukwekkend zijn. The Line ondergaat een metamorfose, waarbij de lineaire stad nog maar 2,4 kilometer lang is.

Gigaproject The Line ruim 70 keer zo klein

The Line was ambitieus. Iets té ambitieus, zo blijkt. Ontwikkelaars van het project in Saoedi-Arabië hebben de lengte van hun gespiegelde architectonische meesterwerk, zoals ze het bouwwerk zelf noemden, aanzienlijk moeten inperken. Een opvallende wijziging in de visie die het land voor 2030 had.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat The Line 170 kilometer lang werd. Het zou zich uitstrekken van het Neom-gebergte tot aan de Rode Zee. Hoewel de nieuwe plannen, waarin de futuristische stad dus nog maar 2,4 kilometer lang is, de stad alsnog verbinden met het gebergte, zal het niet meer in de buurt van de Rode Zee komen.

Veelbesproken Saoedi-Arabische The Line (€1 biljoen) 70x zo klein
(Afbeelding: Neom)

Bloomberg meldt dit nieuws door middel van bronnen die bekend zijn met de zaak. Volgens hen houdt Saoedi-Arabië er nu rekening mee dat slechts 300.000 inwoners in de futuristische stad kunnen wonen. Het oorspronkelijke idee was dat er 1,5 miljoen mensen in de spiegelstad konden wonen.

Uiteraard is dit het resultaat van uitdagingen waar het gigantische project tegen aanloopt. Welke problemen dat precies zijn, wordt niet duidelijk. Maar gezien de omvang van de stad kunnen we wel een probleem of twee bedenken.

Veelbesproken Saoedi-Arabische The Line (€1 biljoen) 70x zo klein
(Afbeelding: Neom)

Hoewel The Line een stuk kleiner wordt dan oorspronkelijk gedacht werd, blijft Saoedi-Arabië geloven in het Neom-project. Mohammed Al Jadaan, de minister van Financiën, blijft het project in naam van de regering steunen, zelfs als de deadline van 2030 verstreken is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen