The Mandalorian & Grogu wordt eerste Star Wars film in 7 jaar, en dat komt door Disney

Films & Series Lucas van de Wetering 8 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

In mei 2026 komt de film The Mandalorian & Grogu uit, de eerste Star Wars film in 7 jaar tijd. En dat komt onder andere door Disney.

Sinds de eerste film, A New Hope, in 1977 is Star Wars een van de grootste franchises in de wereld, en ook vandaag de dag is het nog razend populair. Toch zijn er wel wat dingen veranderd in de afgelopen paar jaar. Zo is Star Wars veel meer series gaan maken in plaats van films.

De laatste keer dat fans konden genieten van een gloednieuwe Star Wars film is ondertussen vijf jaar geleden. In 2019 kwam de laatste film uit de sequel-trilogie uit: The Rise of Skywalker. Nu kondigt Disney aan dat in 2026 The Mandalorian & Grogu naar het grote scherm komt, maar dat betekent wel dat we zeven jaar hebben moeten wachten op een nieuwe film. En dit is de reden voor die wachttijd.

Disney maakte de eerste Star Wars-flop, wordt The Mandalorian & Grogu de redder?

Toen Disney Star Wars kocht in 2012, waren er plannen voor veel verschillende films. Zo waren er plannen voor de sequels, maar ook voor meerdere losse films door de hele tijdlijn heen. Een van deze losse films was de eerste echte flop van de franchise; Solo: A Star Wars Story.

Deze flop zorgde ervoor dat Disney bang werd, Star Wars kon blijkbaar toch falen. Deze angst zorgde ervoor dat Disney alle losse films die ze gepland hadden, weggooiden, waarvan sommigen later transformeerden in een Disney+-serie. Een voorbeeld hiervan is een film over de populaire premiejager Boba Fett, wat is veranderd in The Book of Boba Fett.

The Mandalorian & Grogu wordt de eerste Star Wars film in 7 jaar, en dat komt door Disney
The Book of Boba Fett (2021) (Afbeelding: Disney)

Al deze gecancelde films zorgen ervoor dat The Mandalorian & Grogu de eerste Star Wars film wordt in 7 jaar tijd. Disney lijkt een film over Din Djarin en zijn groene zoon wel aan te durven. Dit komt waarschijnlijk doordat het zeer geliefde karakters zijn na het succes van de serie; The Mandalorian. Wellicht geeft deze release Disney weer moed voor meer Star Wars films.

Series zijn de nieuwe films

Toch is deze angst voor floppen niet de enige reden voor het gebrek aan Star Wars films de afgelopen paar jaar. Er is geen tekort geweest aan nieuwe content. Sinds 2019 zijn er genoeg nieuwe series uitgekomen.

Na de release van de laatste Star Wars film; The Rise of Skywalker zijn er in totaal 9 nieuwe series uitgekomen, min seizoen 1 van The Mandalorian. Dat komt vooral door het succes van de series op Disney’s eigen streamingsdienst; Disney+.

Disney heeft deze aanpak niet alleen ingezet bij Star Wars. Ook bij Marvel zijn er in de afgelopen paar jaren veel meer series uitgekomen. Series waren een grote hit bij de kijkers van Disney+, het is dus logisch dat ze hiermee door zijn gegaan.

Nog meer problemen

Maar naast persoonlijke beslissingen van Disney is er ook veel invloed geweest vanuit de buitenwereld. Zo was er in 2020 natuurlijk de welbekende COVID-pandemie wat voor veel vertraagde en gecancelde films heeft gezorgd in heel Hollywood.

Recent was er in 2023 ook de schrijversstaking in Hollywood die 148 dagen lang duurde. Dit kwam vlak na de aankondiging van drie nieuwe Star Wars-films. Al deze films liepen hierdoor enorme vertraging op. Na meerdere releasedatum-veranderingen staat de eerste film nu eindelijk vast op 22 mei 2026: The Mandalorian & Grogu.

Het is dus niet helemaal de schuld van Disney dat we zolang hebben moeten wachten op een nieuwe Star Wars-film. Toch blijft het jammer dat we nog meer dan twee jaar moeten wachten op The Mandalorian & Grogu. Tot die tijd hebben we in ieder geval andere Star Wars content om naar uit te kijken, zoals The Acolyte en Tales of the Empire.

Star Wars’ nieuwe serie Tales of the Empire: wat kunnen we verwachten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen