TikTok brengt AI-functie naar app die geheid gezeur gaat opleveren

Apps Jeroen Kraak 19 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Het is het tijdperk van AI. Haast elke app of gadget heeft nu wel een speciale AI-functie die de gebruikservaring nog beter moet maken. Ook TikTok komt nu met een speciale functie, maar of die echt zo handig is?

Van apps tot koelkasten en van elektrische fietsen tot smartphones. Alles heeft tegenwoordig wel AI in zich. Als groot techbedrijf kun je dan natuurlijk ook niet achterblijven. Tenminste, dat zal TikTok hebben gedacht. De nieuwe functie roept echter vooral vragen op.

TikTok komt nu met een speciale AI-functie voor muziek. Het moet ervoor zorgen dat je uniek geluid hebt dat perfect onder jouw net opgenomen video past.

AI in TikTok

De nieuwe muziekgenerator werkt als volgt. Als je AI Song, zoals het heet, aanklikt, komt er een prompt tevoorschijn. Hier kun je lyrics invoeren of gewoon iets wat je wil horen. TikTok geeft je vervolgens advies over welke audio je kunt toevoegen en het is mogelijk om het genre te veranderen.

TikTok lijkt voorzichtig te zijn met de functie, want alleen een selecte groep heeft toegang tot de feature. Logisch, want als we de berichten mogen geloven, werkt de functie nog niet naar behoren. Zo zijn de tonen niet altijd goed.

Instagram, TikTok en X ineen: maak kennis met het krankzinnige Fediverse 
De Chinese app is razendpopulair. (Afbeelding: Unsplash)

Ondanks dat het nu nog niet goed in TikTok werkt, is er ook een ander gevaar: copyright. Als de AI bepaalde tonen gebruikt, kan het wellicht de muziekrechten schenden van bekende artiesten.

Oppassen met muziek

AI en muziek gaan namelijk (nog) niet hand in hand. Het beste voorbeeld daarvan is natuurlijk het liedje van Drake en The Weeknd. Door middel van AI werd een liedje gecreëerd waarbij het net leek of de twee artiesten hem hadden gemaakt.

Overigens is TikTok niet de enige die met AI-muziek experimenteert. Zo doet YouTube een zelfde soort functie aan het testen. Ook daar kunnen gebruikers een liedje maken door middel van een tekst in de prompt in te vullen.

Met deze TikTok-hacks haal je het meeste uit de app

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen