TikTok zet in op langere video’s, zelfs als gebruikers het niet willen

Apps Mark Hofman 22 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

TikTok heeft de wereld in rap tempo weten te veroveren en doet het anno 2022 beter dan welke applicatie dan ook. De formule met de korte video’s is een doorslaand succes en is inmiddels door veel andere partijen overgenomen. Je zou dus verwachten dat het bedrijf achter het platform die formule met rust laat.

Niets is minder waar. Ondanks het feit dat gebruikers aangeven blij te zijn met de lengte van de video’s, blijkt TikTok zelf toch een andere voorkeur te hebben. Langere video’s hebben de toekomst en dat heeft alles met geld te maken.

TikTok zet in op langere video’s

Het was in juni 2021 al duidelijk: de gemiddelde TikTok-gebruikers kan de concentratie niet lang vasthouden. Het bedrijf liet dat zelf weten nadat het daar onderzoek naar had gedaan. Video’s van zestig seconden deden het bijzonder slecht op het platform. Reden genoeg voor TikTok om de maximale lengte van video’s later die maand te verlengen. Waar deze eerder op zestig seconde stond, staat deze inmiddels op drie minuten.

Die drie minuten waren overigens ook niet genoeg. TikTok ging door met testen van langere video’s. Niet alleen video’s van vijf minuten, maar ook video’s van tien minuten werden langs een groep betatesters gesmeten. Positieve berichten waren er niet, want dat was niet datgeen wat van TikTok een sterk platform maakt. Een bericht waar niet echt naar geluisterd wordt. TikTok wil gewoon meer geld.

TikTok, VS, ByteDance
TikkieTokkie (Afbeelding: EPA/Hayoung Jeon)

Dat wordt duidelijk door nieuwe informatie die afkomstig is van WIRED. Volgens verschillende bronnen en experts heeft TikTok eigenlijk maar één doel voor ogen: meer geld omzetten door middel van advertenties. Het is een doel dat door het tonen van langere video’s erg makkelijk te halen is. Meer kijkminuten is meer ruimte voor advertenties en meer advertenties vertaald zich direct in meer geld.

Meer richting YouTube

Waar TikTok normaliter het platform is dat door andere bedrijven wordt gekopieerd, zal het bedrijf zelf nu een keer die rol vervullen. Door het tonen van langere video’s spreekt het bedrijf naar eigen zeggen een ouder publiek aan. Een publiek dat op dit moment vooral actief is op YouTube. De vraag is alleen waarom deze mensen de overstap zullen maken naar het Chinese platform.

TikTok-kloon YouTube Shorts doet goede zaken in eerste twee jaar

Of TikTok ook daadwerkelijk langere video’s uitrolt naar het grote publiek is natuurlijk nog de vraag. Al lijkt het volgens experts toch wel duidelijk te zijn dat het slechts een kwestie van tijd is. Iets dat, als we heel eerlijk zijn, in lijn der verwachting ligt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen