Facebook en Snapchat zijn eruit: TikTok heeft de toekomst!

Apps Wesley Akkerman 4 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Facebook en Snapchat zijn het erover eens: TikTok is de toekomst van sociale media. Korte video’s zijn mateloos populair onder jongeren. Dat zegt onder meer Snap-CEO Evan Spiegel tijdens de bespreking van recente kwartaalcijfers. Snap is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de populaire applicatie Snapchat.

Snapchat-gebruikers besteden minder tijd aan de Stories van hun vrienden, is een conclusie. Een andere conclusie is dat diezelfde gebruikers wel veel naar Spotlight kijken. Dit is het onderdeel binnen Snapchat dat het meeste lijkt op het videoformat van TikTok. Je kijkt daar naar virale video’s van willekeurige makers.

TikTok is de toekomst

Hoewel dit eerst een trend leek te zijn aan het begin van de pandemie, ziet Spiegel dat de huidige cijfers nog altijd niet terugkeren naar de periode ervoor. Spiegel hoopt dat dit wel gebeurt. Daarnaast verzekert de CEO investeerders dat het platform blijft innoveren om de gebruikersbasis geboeid te houden.

snapchat app tiktok
Snapchat op je smartphone. (Afbeelding: ANP / Sascha Steinbach)

Spiegel maakt niet duidelijk wat voor veranderingen gepland staan. Waarschijnlijk gaat het video-aanbod en het menu meer op dat van TikTok lijken. De focus ligt dan meer op video’s die op een volledig scherm gepresenteerd worden. Ook kun je dan dieper in de content duiken door het onderdeel Discovery binnen de app.

Facebook was hier ook al achter

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg was hier eerder al achter. Zijn bedrijf Meta omschreef TikTok eerder deze week al als een formidabele vijand. “Mensen hebben veel opties qua vrijetijdsbesteding en apps als TikTok genieten de voorkeur.” Beide bedrijven kijken dus goed naar wat TikTok allemaal aan het doen is.

Daar waar Snap nog altijd een groei in gebruikers laat zien, zagen we deze week voor het eerst dat Facebook haar investeerders teleurstelde. Niet alleen neemt het aantal dagelijkse en maandelijkse gebruikers af, ook valt de omzet lager uit dan voorspeld. Daardoor verdampte er een marktwaarde van ruim 200 miljard dollar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen