TikTok verboden voor ambtenaren VS: volgt Nederland?

Apps Jeroen Kraak 28 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Er is flink veel te doen om TikTok. Het Chinese social medium ligt niet alleen in ons land onder vuur, maar ook in de Verenigde Staten. Het land bespreekt momenteel zelfs een blokkade.

TikTok is hét sociale medium van dit moment. Het platform weet vooral veel jonge mensen trekken. Facebook en Google zien het lede ogen aan. Zij doen er alles aan om functies van de dienst te kopiëren en komen met features als reels en shorts. Mogelijk hoeven ze straks een stuk minder te doen.

Een TikTok-verbod in de Verenigde Staten?

In de Verenigde Staten wordt namelijk gesproken over een verbod op TikTok. Dit heeft alles te maken met privacy, een discussie rond het medium die ook in Nederland speelt. Hier is men bang dat de Chinese overheid toegang heeft tot het kijkgedrag van Nederlanders. Iets waarmee de Chinese autoriteiten mensen zou kunnen chanteren.

Ook in de Verenigde Staten zijn er grote zorgen. TikTok is nu verboden op toestellen van overheidsfunctionarissen, waardoor zij het niet meer kunnen gebruiken. Leden die de app al op hun telefoon hebben, moeten het nu verwijderen. De VS is bang dat China hen via de app bespioneert.

Al in 2020 dreigde toenmalig president Donald Trump om TikTok te verbannen in de Verenigde Staten. Dat verbod kwam er uiteindelijk niet. Eerder dit jaar adviseerde de Federal Communications Commission (FCC) al aan Apple en Google om de app uit de App Store en Google Play te halen. Het noemde de app een ‘geavanceerde bewakingstool’.

TikTok app
Logo van het platform (Afbeelding: Lionel Bonaventure / AFP)

Angst

Net zoals in Nederland kunnen ook in de Verenigde Staten een aantal Chinese medewerkers van moederbedrijf ByteDance bij de gegevens van gebruikers. Volgens ByteDance zijn zij echter wel ‘onderworpen aan een reeks robuuste cyberbeveiligingscontroles en autorisatiegoedkeuringsprotocollen’ (goede Scrabblewoorden).

De grote angst van zowel Nederland als de Verenigde Staten is dat Chinese autoriteiten toegang krijgen tot de gegevens van gebruikers. Doordat Chinese medewerkers dit sinds een maand kunnen, is het nog maar een kleine stap tot de Chinese overheid volgens experts.

Komt er een verbod op TikTok in Nederland?

ByteDance zegt dan ook dat het gecommitteerd is aan het aanbrengen van wijzigingen die de gebruikersgegevens en Amerikaanse nationale veiligheidsbelangen volledig beschermen. Hiervoor werkt het samen met het Amerikaanse Oracle. De gegevens van gebruikers moeten dan ook op Amerikaanse servers komen.

Of het verbod er echt komt in de Verenigde Staten, is nog de vraag. In Nederland is dat echter nog niet het geval. Ons land wacht op onderzoeksresultaten van de toezichthouder in Ierland. Die doet namens de Europese Unie onderzoek naar TikTok.

Lady Gaga en andere oudere muziek gaan ineens door het dak door TikTok

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen