Is TikTok het nieuwe gevaar voor Netflix en HBO Max?

Lifestyle Lucas van de Wetering 24 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

TikTok heeft een aparte invloed op de manier waarop we films en series kijken. Dit werkt positief en negatief voor diensten zoals HBO Max en Netflix.

TikTok is een van de populairste apps op dit moment, met alleen in Nederland al meer dan 4 miljoen gebruikers. Waar TikTok begon als een app met dans- en lip sync-video’s, is het platform nu de thuisbasis van heel veel verschillende soorten content.

Iets wat je steeds vaker tegenkomt op TikTok zijn clips van films en series. Dit zijn vaak video’s van één á twee minuten waar een bepaalde scène uit een populaire serie of film van streamingsdiensten zoals HBO Max of Netflix wordt afgespeeld. Maar deze clips hebben veel effect op hoe sommige gebruikers films en series kijken.

TikTok vs. HBO Max en Netflix

TikTok is half aan het veranderen in een gratis HBO Max of Netflix. Mensen plaatsten clips uit films en series van een of twee minuten, maar dan plaatsten ze ook direct veel van deze clips achter elkaar. Je kan hele afleveringen van series kijken op TikTok, het enige wat je moet doen is scrollen. Dit kan een positief en negatief effect hebben op de series in kwestie.

Positief effect

Deze korte clips kunnen zeker een positief effect hebben op de films en series waarvan de video’s geplaatst worden. Zo werken de korte video’s eigenlijk als een soort preview van een serie. Mensen weten een beetje waar ze aan toe zijn als ze er wel voor kiezen om de serie te gaan kijken.

@jeepannow

#youngsheldon #tvshow #foryou #youngsheldonclips #fyp

♬ original sound – jeepanNOW

Ook is het een soort extra reclame voor de films en series. Er zijn meerdere Reddit-gebruikers die toegeven dat ze met de HBO Max-serie Young Sheldon zijn begonnen door TikTok. Van deze serie worden namelijk veel clips op de app gedeeld.

Negatief effect

Toch is het niet allemaal zo positief voor iedereen. TikTok wordt namelijk niet alleen een gratis uithangbord, maar ook een gratis streamingsdienst. Mensen kunnen films en series gewoon helemaal gratis op TikTok kijken waardoor minder mensen ze op streamingsdiensten gaan kijken.

Met lange series zoals Young Sheldon op HBO Max is dit niet heel snel een probleem, maar dingen zoals films hebben hier meer last van. Als iemand al een halve film kan kijken op TikTok, gaan ze deze niet snel opnieuw kijken op een streamingsdienst.

Toch hebben ook de series wel nadelen aan hun aanwezigheid op TikTok. Zo zeggen meerdere Reddit-gebruikers ook dat ze nog nooit een echte aflevering van Young Sheldon hebben gezien op een streamingsdienst, maar alles kijken op sociale media-app. Als je weet dat er toch weer een gratis aflevering op TikTok komt te staan, is het net zo makkelijk om daar even op te wachten.

Het is onwaarschijnlijk dat TikTok echte streamingsdiensten zoals HBO Max en Netflix gaat vervangen. Wel is er duidelijk dat TikTok zeker een invloed heeft op de manier waarop mensen films en series kijken. Mensen houden nou eenmaal van snel en gratis.

De ultieme Netflix-hack die je leven heel wat makkelijker maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen