Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 26 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

TikTok gooit populaire functie om na aanklacht en mogelijke rechtszaak

TikTok heeft de stem aangepast die je hoort wanneer je de functie tekst-naar-spraak gebruikt. Daarom hoor je nu een nieuwe stem. Dat komt doordat het bedrijf achter de app, ByteDance, aangeklaagd werd door een acteur die claimt de stem te zijn van die opnamen. De acteur zegt dat zij nooit toestemming gegeven heeft voor het gebruik van haar stem in de populaire applicatie.

De nieuwe stem van de tekst-naar-spraakfunctie is al te horen in recent gepubliceerde video’s. Het gaat dan – ironisch genoeg – om video’s waarin mensen het over de verandering hebben. De nieuwe stem klinkt minder monotoon en veel energieker. Daardoor ontstaat er een andere sfeer tijdens het bekijken van de video’s.

Nieuwe stem te horen op TikTok

De tekst-naar-spraakfunctie is een populaire functionaliteit binnen TikTok. Videomakers gebruiken de stem vaak als een verteller voor hun verhaal. De functie zorgt ervoor dat geschreven teksten in video’s hardop voorgelezen kunnen worden. Je kunt de functie ook beschouwen als een toegankelijkheidsoptie, aangezien blinde  of slechtziende mensen zo ook kunnen meekrijgen wat er gebeurt op het scherm.

@wannabe.fairyPLEASE TIKTOK WHAT IS THIS ##fyp ##texttospeech

♬ Castaways – The Backyardigans

Eerder deze maand sleepte stemacteur Bev Standing moederbedrijf ByteDance voor de rechter. Haar claim: zij is de stemacteur achter de TikTok-stem en zij heeft nooit toestemming verleend aan het bedrijf haar stem te gebruiken. Standing claimt dat ze stemopnamen gemaakt heeft die bedoeld zijn voor vertalingen. Ze heeft nooit ingestemd met andere doeleinden voor die opnamen.

ByteDance voor de rechter gesleept

In de rechtszaak gaat het over de stem die de Engelse taal spreekt, specifiek in Noord-Amerika. Video’s die gemaakt zijn voordat de stem aangepast werd, hebben de oude stem nog als verteller. Hoewel TikTok nog geen reactie gegeven heeft over de rechtszaak of situatie, lijkt het er wel op dat het bedrijf de zaak serieus neemt. Want anders zou je niet kort nadat dit in het nieuws kwam de stem in je app aanpassen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!