TikTok Tom Cruise is hét bewijs dat deepfake echt heel ver kan gaan

Apps Mark Hofman 1 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

De laatste tijd gaat een gebruiker genaamd deeptomcruise viral op TikTok. Het gaat om een account dat Tom Cruise, met behulp van deepfake, perfect weet te imiteren. Ontzettend leuk om te zien, maar tegelijkertijd ook heel erg eng.

Ondanks het feit dat de content van de TikTok-gebruiker ontzettend vermakelijk is, laat het ook direct zien dat deepfake heel erg ver kan gaan. Met een goede analyse is te zien dat het gaat om imitatie, maar voor het blote oog is het nauwelijks van echt te onderscheiden.

TikTok Tom Cruise is het perfecte voorbeeld van deepfake

Deepfake is een technologie die gebruikt wordt om mensen tot leven te wekken met behulp van kunstmatige intelligentie (beter bekend als AI). Hiermee kunnen bekende personen bijvoorbeeld iets persoonlijks over je zeggen, zonder dat ze er zelf ook maar iets mee te maken hebben. Er zijn al talloze voorbeelden van deepfake voorbijgekomen de laatste jaren, maar deze TikTok-imitatie van Tom Cruise is misschien wel een van de beste voorbeelden. Het account gaat viral omdat de persoon in kwestie er niet alleen uitziet als de wereldberoemde acteur, maar ook nog eens exact hetzelfde klinkt. Alleen heeft dit weinig te maken met imitatietalent en gaan de credits naar de deepfake technologie.

Back to the Future deepfake met Tom Holland en Iron Man

Wie de video’s van het account op zijn dooie gemak bekijkt zal waarschijnlijk denken dat hij of zij daadwerkelijk naar de acteur zit te kijken. Maar wanneer je heel goed op de details let is te zien dat dit de acteur helemaal niet is. Iets wat Amerikaanse website The Verge mooi aantoont door de video in slowmotion af te spelen. Zodra “de acteur” zijn zonnebril opzet in de zon is bijvoorbeeld te zien dat het niet helemaal lekker gaat met zijn ogen. Een foutje in de technologie die duidelijk maakt dat we niet te maken hebben met de echte Tom Cruise.

TikTok Tom Cruise
De video van The Verge (Afbeelding: The Verge)

Daarnaast wijst het artikel de lezer er ook op dat de stem van Tom Cruise niet helemaal accuraat is. Over het algemeen klinkt het personage hetzelfde als de daadwerkelijk acteur, maar is aan de lippen te zien dat er hier en daar nog iets misgaat. Maar zijn dat fouten die we in de toekomst nog tegen gaan komen?

Het grote gevaar

Het grote gevaar is natuurlijk dat dit soort schoonheidsfoutjes er in de toekomst uitvliegen. Deze TikTok-gebruiker maakt op dit moment nog onschuldig gebruik van de technologie, maar het wordt al snel duidelijk dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Als iemand voor de lol al zover kan komen, hoe ver kunnen kwaadwilligen dan bijvoorbeeld gaan?

Barack Obama is Marvel’s nieuwe Black Panther dankzij deepfakes

Het gevaar van deepfake is dan ook dat het voor vervelende doeleinden gebruikt kan worden. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn dat er video’s geproduceerd worden waarin de Amerikaanse President Joe Biden de oorlog verklaart aan Rusland. De technologie blijft zich ontwikkelen, maar het mag duidelijk zijn dat regelgeving op dit gebied echt nodig is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen