Na de VS lijkt ook de EU zijn pijlen te richten op TikTok

Apps Mark Hofman 1 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Nadat TikTok in de verkoop moet in de Verenigde Staten om te blijven bestaan in het land, kijkt ook Europa naar de gevaren van de app.

Vorige week gaf Amerikaanse President Joe Biden een klap op het langverwachte TikTok-verbod. Hoewel de terugkeer van dat verbod vrij onverwachts weer tot leven kwam, en er in weken doorheen gedrukt werd, was Trump in 2020 al de persoon die ermee begon.

Wil TikTok in de Verenigde Staten blijven opereren, moet Bytedance de app verkopen aan een Amerikaans bedrijf. In de EU leek daar nog geen sprake van te zijn. Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, richt zich nu openlijk op het gevaar van de app.

Europese Unie doet onderzoek naar TikTok

Een Europese ban op TikTok is niet uitgesloten, zo meldt het Belgische Politico. Ursula von der Lyen, voorzitter van de Europese Commissie, maakt duidelijk dat de gevaren van TikTok al langere tijd bekend zijn. “De Europese Unie was het eerst instituut ter wereld dat de app verbood op zakelijke telefoons”, laat ze weten.

De EU richt zich met de Digital Markets Act al vrij fanatiek op grote technologiebedrijven. ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, ligt ook onder een vergrootglas. Er lopen twee onderzoeken naar het bedrijf vanwege het feit dat het mogelijk de Europese wetgeving breekt.

Instagram, TikTok en X ineen: maak kennis met het krankzinnige Fediverse 
De Chinese app is razendpopulair. (Afbeelding: Unsplash)

TikTok in de VS: een korte samenvatting

Wat de toekomst van TikTok in Europa is, is op dit moment nog niet duidelijk. In de Verenigde Staten is dat echter een heel ander verhaal. Daar heeft de Amerikaanse President Joe Biden een nieuwe wet ondertekend waardoor ByteDance gedwongen wordt tot verkoop.

In de komende negen maanden moet TikTok dus verkocht worden aan een Amerikaans bedrijf mocht de populaire app voort willen bestaan in het land. Daarbij krijgt het de mogelijkheid om nog eens drie maanden extra de tijd te krijgen, maar wel alleen als er al een koper op het oog is.

Dit artikel vertelt je alles wat je wil weten over de acties van de Verenigde Staten en hoe de ban precies tot stand is gekomen. In onze Freakin’ Nerds-podcast van afgelopen dinsdag bespraken we het onderwerp ook al uitgebreid en hadden we het al over een Europese ban.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen