Deze 4 tips & tricks voor je Steam Deck ken je nog niet

Games Sabine Schults 1 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De Steam Deck is een machtig mooi apparaat, maar met enkele tips & tricks wordt het alleen maar beter. Met de trucjes die we hieronder met je delen haal je nóg meer uit de handheld.

Ben je tijdens de feestdagen getrakteerd op een Steam Deck? Of ben je benieuwd wat je nog meer met het apparaat kan? Er ligt genoeg moois voor je in het verschiet. Dit zijn onze tips & tricks:

#1 Shortcuts op je Steam Deck

Hoewel een Steam Deck het zonder het toetsenbord van je laptop moet doen, zijn er wel een hoop handige shortcuts om te gebruiken. Het maakt navigeren intuïtiever. Bovendien vind je de lijst met shortcuts eenvoudig terug door de Steam-knop aan de linkerkant in te drukken. De handigste zetten we voor je op een rij:

  • Steam + B: sluit een game geforceerd af
  • Steam + X: haal het toetsenbord tevoorschijn
  • Steam + L1: gebruik het vergrootglas
  • Steam + R1: maak een screenshot
  • Steam + L2: linkermuisklik
  • Steam + R2: rechtermuisklik
  • Steam + D-pad rechts: gebruik Enter
  • Steam + D-pad links: gebruik Escape
  • Steam + D-pad onder: gebruik Tab
Steam Deck
Haal meer uit je Steam Deck! (Afbeelding: Petar Vukobrat / Unsplash)

#2 Pas de controls aan

Met de default settings kom je vaak een heel eind, maar bij sommige games is het veel fijner om de controls aan te passen. Druk voordat je een game in je bibliotheek start op het pictogram van de controller, zodat je ziet hoe de controls zijn ingesteld.

Je vindt er ook lay-outs die door de community zijn gemaakt. De populairste staan bovenaan. Ga eens door de lijst heen en kijk of er een lay-out is die beter bij je speelstijl past. Bovendien kan je altijd terugschakelen naar de standaardinstellingen.

#3 Desktop mode van de Steam Deck

Een Steam Deck biedt ongelofelijk veel mogelijkheden. Dat wordt versterkt doordat de user interface van het apparaat gebaseerd is op Arch Linux. Je kan ook gemakkelijk een muis en toetsenbord aansluiten via een USB-C-hub, zodat je de handheld als een portable pc kan gebruiken.

Als het aanbod van Steam zelf nog niet genoeg is, kan je ook apps installeren op de Steam Deck die zijn ontworpen voor Linux. Dat doe je via de Discover-app in desktop mode. Superhandig!

Steam Deck
Speel ook niet-Steam-games! (Afbeelding: Petar Vukobrat / Unsplash)

#4 Speel games buiten de Steam Library om

Praktisch elke game die beschikbaar is op Linux, is ook te spelen op de Steam Deck. Je kan bijvoorbeeld de Heroic-launcher gebruiken om games uit de Epic Games Store en GOG te spelen.

Een andere optie is de launcher Lutris. Hiermee kan je naast de Epic Games Store en GOG ook games van Origin en Ubisoft Connect spelen op je Steam Deck. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat is precies wat de Steam Deck zo mooi maakt!

High on Life is een sensationele game met een Breaking Bad-knipoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen