Tomb Raider nieuw leven in geblazen op de…Game Boy Advance?

Games Jelle van Es 17 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Als we het hebben over legendarische games uit het verleden, dan mogen we Tomb Raider niet vergeten. De game werd in de beginperiode van goede oude grijze PlayStation uitgebracht. En nu wordt er gewerkt aan een project waardoor de game speelbaar is op de Game Boy Advance.

De Game Boy Advance is een zeer succesvolle handheld van Nintendo, die in 2001 werd uitgebracht. Qua kracht deed de handheld een beetje denken aan de Super Nintendo. En dan is het dus knap dat gamers het voor elkaar krijgen om Tomb Raider er op te laten draaien.

Tomb Raider op de Game Boy Advance

Het bericht over Tomb Raider op de Game Boy Advance werd gedeeld door Kotaku en is gebaseerd op een video die eind vorige week werd uitgebracht. Daarin zie je hoe het open-source project genaamd OpenLara werkt. Dankzij heel wat tools is het mogelijk gemaakt om de game te laten draaien op de handheld. En dat is dus knap, want tijdens de actieve periode van de handheld lukte het game ontiwkkelaars niet om zulke games uit te brengen. Er werd hier en daar wel geprobeerd om een 3D-game uit te geven, waaronder een soort GTA-achtige game, maar succesvol was dat allemaal niet. Deze game draait wat dat betreft zeker niet perfect, maar een stuk beter dan ik me had voorgesteld. Bekijk de video hieronder.

De mod om Tomb Raider te laten draaien op de Game Boy Advance is gemaakt door iemand die zich XProger noemt. Volgens de persoon is hij er een jaar mee bezig en tijdens het proces had XProger idee of het zou gaan lukken. Toch werd er volgehouden en deze Alpha afgeleverd. Het is de bedoeling dat het geheel nu verder wordt door ontwikkeld tot iets dat uiteindelijk nog beter gaat werken. Ook moet er nog gekeken worden hoe de game precies op een cartridge gaat passen. Momenteel passen er maar drie levels op een cartridge van 32 MB.

Ook op je smartphone

Voor deze Tomb Raider-port naar de Game Boy Advance is dus gebruikgemaakt van OpenLara. Daarmee was het eerder al mogelijk om de game te draaien op bijvoorbeeld de iPhone en de Nintendo 3DS.

Hoe je Fortnite binnenkort weer op je iPhone kan spelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen