Ironisch: Trump’s Truth censureert en trapt gebruikers van het platform

Tech Wesley Akkerman 23 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Onlangs lanceerde de Amerikaanse ex-president Donald Trump een sociaal platform voor mensen die de regels op Twitter en Facebook zat zijn. Het nieuwe platform, Truth Social, lanceerde met wat bugs en technische glitches, maar ook andere problemen. De eerste gebruikers zijn inmiddels al van het medium geschopt.

Heel veel mensen wachten nog op toegang tot Truth Social. Zo zijn er nu een half miljoen mensen die het medium graag willen betreden, maar nog niet kunnen. Andere mensen zijn al op basis van hun gebruikersnaam geweigerd. Dat is niet geheel zonder reden, omdat de persoon in kwestie de baas van het platform graag te kakken zet.

Trump met zijn eigen medium

De baas van het platform is Devin Nunes, voormalig Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten. Het Twitter-account @devincow mag wel lekker haar gang gaan op Twitter, maar dus niet op Truth Social. Dat is niet het enige probleem dat in de categorie ‘censuur en beperkingen’ valt.

Donald Trump USA Twitter
Donald Trump (Afbeelding: Nicholas Kamm / AFP)

Wat blijkt: de regels op Truth Social van Trump zijn veel strenger dan op Twitter. En dat ondanks de boodschap dat dit een platform voor de vrijheid van meningsuiting is. Zo kunnen gebruikers van het platform geschopt worden wanneer moderators vinden dat content vals, misleidend of lasterlijk is.

Misinformatie delen

Hoewel Twitter veel content verwijderde en ook mensen van haar site gekickt heeft vanwege het delen van misinformatie, blijven er toch een hoop accounts actief misinformatie verspreiden. Eerst ging dat voornamelijk om covid-19 en vaccinaties en nu lijken dezelfde mensen ineens veel verstand te hebben van de situatie tussen Rusland en Oekraïne.

Verder kunnen gebruikers vaarwel zeggen tegen hun accounts op het Trump-platform wanneer hun content smadelijk, malafide van aard of verwerpelijk is. Het is onduidelijk in welke mate dergelijke regels invloed gaan hebben op de groei(potentie) van Truth Social.

De website wordt veelal onderhouden door vrijwilligers, die constant allerlei content moeten gaan bekijken. Daarnaast kunnen gebruikers helpen met meldingen en nemen bots ook veel werk uit handen. Maar de kans is groot dat Truth Social-gebruikers tegen beperkingen aan die hen niet bevallen, waardoor het enthousiasme van het platform wellicht afneemt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mashable

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen